Ontwikkelingen op zonnestroomgebied

Stroom opwekken met een raam
Bij zonnestroom denken mensen al snel aan zonnepanelen op het dak. Hoe mooi zou het zijn als je stroom op kon wekken via je raam. De PowerWindow van PHYSEE biedt deze mogelijkheid. Hoe het werkt: op het glasoppervlak wordt een dunne luminiscente coating aangebracht. Deze laag absorbeert zowel direct als indirect licht en stuurt dit naar de zijkanten van het raam. De zonnecelstrips op de zijkanten van het raam zorgen voor de omzetting naar elektriciteit. De energie die je opwekt kan dan meteen gebruikt worden in het huishouden. Dankzij de coating wordt ook de warmtestraling tegengehouden waardoor de PowerWindow ook een betere isolatie biedt dan een normaal raam.
Afhankelijk van de transparantie van de coating kan er 25 tot 40 procent energie bespaard worden met de PowerWindow. Hoe donkerder de coating hoe meer energie er opgewekt wordt. De eerste ruiten die worden ontwikkeld leveren jaarlijks ongeveer 50 kWh per vierkante meter op. In vergelijking: een gemiddeld zonnepaneel levert 150 kWh per jaar op, maar neemt meer ruimte in en is minder multifunctioneel inzetbaar.

Onzichtbare zonnedaken voor ieder type dak
Na de elektrische auto en de Powerwall, richt Tesla zich nu ook op zonnedaken. Een mooi alternatief voor panelen! Hun doel is voor ieder type dakbedekking een zonnestroomoplossing te bieden. De beschikbare oplossingen zijn niet te onderscheiden van de standaard dakpan en daardoor onzichtbaar op te nemen in bestaande dakbedekking. Momenteel biedt Tesla al vlakke zonnestroomdakpannen met een glad of ruw oppervlak of een traditionele Toscaanse vorm. In 2018 komt hiernaast ook een leisteen variant beschikbaar.
Tesla is echter niet de eerste speler op de markt. Het Nederlandse ZepBV voorziet al een paar jaar daken van zonneceldakpannen. Inmiddels al meer dan honderd! Waaronder het eerste rijksmonument in Nederland dat in mei van zonneceldakpannen werd voorzien.

Dubbelzijdige zonnepanelen
Zoals de naam al doet vermoeden zijn de dubbelzijdige zonnepanelen in staat om licht van beide kanten op te vangen en om te zetten in stroom. Hierdoor kan een paneel theoretisch twee keer zoveel opbrengen.
De onderste panelen vangen het reflecterende licht van de grond of het dak op. Hiervoor dient het dak rond de panelen te zijn voorzien van een witte rand. Bij reflectie via de grond zijn geen extra handelingen noodzakelijk. Vooral in wintermaanden (met sneeuw) zal dit een grote extra bijdrage leveren aan de dan lagere opbrengst.

(bron: Nudge)