“Ontbijtje – anders”

Natuurlijk kun je meer groente verwerken in je warme maaltijd of in je lunch. Maar wat dacht je van je ontbijt? Een goed begin is immers het halve werk. En onze tips laten zien dat groenten bij je ontbijt zo gek nog niet is.

Veel groenten eten is gezond. Het is goed voor je lijn, goed voor je stoelgang en je bent verzekerd van een flinke portie vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het is dus ontzettend slim om de dag al te beginnen met een flinke portie groenten. Die portie heb je alvast binnen! En dan denken we niet aan een bordje gekookte sperziebonen of spruitjes. Nee met onze ideeën stop je heel gemakkelijk, haast ongemerkt, wat groenten in je ontbijt.
Smoothies
Smoothies van fruit krijgen een spannende touch als je er groente aan toevoegt. Dit kunnen rauwe maar ook geblancheerde groenten zijn. Pureer de groenten samen met fruit en eventueel een zuivelproduct en je hebt een heerlijk drinkontbijt boordevol goede stoffen. Varieer volop want er zijn talloze combinaties. Lekkere voorbeelden zijn:

Banaan, kiwi, yoghurt en spinazie
Tomaat, wortel (geblancheerd), sinaasappel en gember
Komkommer, avocado, limoen en karnemelk
Pompoen (gaar), grapefruit en kaneel
Aangekleed ei
Bak je een ei, een omelet of een roerei voor het ontbijt? Bak dan meteen wat gehalveerde cherrytomaatjes, ringetjes bosui, plakjes champignons of stukjes paprika mee. Heb je wat meer tijd, rooster dan wat halve tomaten in de oven of vul een soufflépotje met wat geblancheerde spinazie of fijngesneden paddenstoelen en breek hier een eitje boven. Maak dit ei-potje gaar in 15 minuten in een oven van 200 graden.
Groenten op brood
Een sneetje brood met kaas en daarop een plakje tomaat of plakjes komkommer is de meest eenvoudige manier om groente op je brood te doen. Maar je kunt ook heel gemakkelijk groentespreads op je brood smeren. Er zijn steeds meer merken en varianten te koop in de supermarkt. Let wel op of er ook echt veel groenten in zit. Daarom is zelf maken ook een lekkere en gemakkelijke optie. Pureer bijvoorbeeld gebakken champignons tot een pasta en meng dit eventueel met wat roomkaas en kruiden tot een smeerbare spread. Je kunt dit ook doen met gekookte bietjes, geroosterde pompoen of gegrilde paprika’s. De keuken van het Midden-Oosten kent veel van dit soort spreads voor op brood, zoals de baba ganoush (spread van aubergine) en de muhamarra (spread van geroosterde paprika’s en noten). Neus eens in kookboeken uit die streek.
Werelds ontbijten
Als je kijkt hoe er in andere landen op de wereld ontbeten wordt dan is onze boterham met kaas of jam maar saai. Heel vaak zitten er elders ook groenten in het ontbijt. In Aziatische landen staat er vaak een complete maaltijd met rijst, vis en groente of een noodle soup op tafel. In Midden-Amerika eet men met groente en vlees gevulde empanada’s en in Turkije staat er brood (in stukken) met daarbij verse kaas, olijven, tomaten en komkommer op het menu. (bron: Gezondheidsnet.nl)