Ongewenste gasten . . . en dat met Kerst!

Wat ademt nu meer sfeer uit dan een kerstboom in de kamer? Helaas haalt u niet alleen de kerst in huis, maar er zitten mogelijk duizenden kleine beestjes in die mooie boom. Ongewenste indringers! Om dit ongedierte gaat het.

Volgens een onderzoeker uit Noorwegen zitten er in de gemiddelde kerstboom niet minder dan 25.000 beestjes. Deze ontwaken uit hun winterslaap wanneer ze in een warme, verlichte woonkamer komen.
Let wel: de meeste van de diertjes zitten in de stam en zijn dus niet zichtbaar. Bovendien zijn ze in de meeste gevallen totaal onschuldig. RTV Noord-Holland vroeg bioloog Bas Difize om de meest voorkomende beestjes uit de kerstboom:

1. Spin
De kerstboom kan een brede keur aan spinnen herbergen. Een bekende gast is de kruisspin.

2. Springstaartje
Dit zijn zespotige geleedpotigen. Door twee aanhangsels aan hun achterlijf kunnen ze zichzelf lanceren. Een springstaart van 5 milimeter kan met enige moeite wel 8 centimeter overbruggen.

3. Mijt
Over deze diertjes schreven we al eerder een artikel. Veel mensen zijn allergisch voor de huisstofmijt.

4. Wants
Ook wantsen, en dan met name de variant die in je bed kruipt, zijn beroemd. Maar ook dennebomen vormen een natuurlijke leefomgeving voor deze monstertjes.

5. Bladluis
Tenslotte natuurlijk een echte boomparasiet: de bladluis. Deze beestjes zuigen sap uit boomstammen en komen vaak voor in hele grote groepen.

Geen zin in al dat onaangekondigde bezoek? Schud dan de kerstboom uit voordat je hem het huis in sleept. Of ga toch voor een kunstboom.