Nog slim om dit jaar te regelen

Snel zal het bijzondere jaar 2020 ten einde zijn. Hieronder enkele tips die je volgend jaar geld kunnen besparen. Johan Cruijff zou zeggen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet op zijn minst overweegt.

  1. Betaal nog rekeningen dit jaar

Als je op 1 januari een vermogen van meer dan € 50.000 hebt, geldt dat bedrag als peildatum voor de vermogensrendementsheffing, de belasting in box 3. Bovendien wordt voor verschillende toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, een vermogenstoets gedaan per 1 januari. Als je vermogen boven die € 50.000 uitkomt op die datum, verspeel je het volledige recht op deze tegemoetkomingen. Daarom kan het extra slim zijn je rekeningen nog voor de jaarwisseling te betalen. Zo zou je bijvoorbeeld de zorgverzekering voor volgend jaar in een keer kunnen betalen, dat levert vaak ook nog een interessante korting op. Verder kun je grote aankopen die toch al op het ‘programma’ stonden misschien eerder doen. Ook zou je extra af kunnen lossen op je hypotheek.

  1. Schenken

Jaarlijks mag je een bedrag belastingvrij schenken. Daarmee druk je je vermogen in box 3 en je bespaart op termijn erfbelasting.

Bij schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een vrijstelling van € 5.515 en voor overige schenkingen een vrijstelling van € 2.208. Door elk jaar deze vrijstelling te benutten, bespaar je door de jaren heen veel geld. Ook zijn er mogelijkheden voor een verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling, voor volwassenen tot 40 jaar. Die schenkingsbedragen gaan van € 26.457 tot € 103.643, afhankelijk van het bestedingsdoel.

  1. Geef aan een goed doel

Ook met giften aan – erkende – goede doelen kun je geld besparen. Je kunt namelijk op deze wijze je vermogen verlagen en de giften gelden ook als aftrekpost.

  1. Los schulden af

De rente over schulden is doorgaans veel hoger dan de spaarrente. Daarnaast zijn schulden pas aftrekbaar van je vermogen boven een drempel van € 3.100. Daarom is het echt aan te raden om als het even kan je schulden zo snel mogelijk af te lossen.

  1. Zorgverzekeringen vergelijken

Voor wisselen van zorgverzekeraar heb je nog tot 1 januari de tijd. Dat kan lonend zijn. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste polis komt momenteel neer op ruim € 500 euro op jaarbasis. Let daarbij wel op de voorwaarden van de zorgverzekering. De premieverschillen zijn bij aanvullende verzekeringen nóg groter, maar anders dan bij de basispolis variëren de dekkingen. Kijk dus goed welke vergoeding een verzekeraar biedt en verzeker je alleen voor zorg die je echt nodig denkt te hebben.

  1. Hypotheekrente vooruit betalen

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk is om hypotheekrente vooruit te betalen. Dan kun je wellicht profiteren van een hogere aftrek. Het is nog extra gunstig om dit te doen wanneer je in 2021 in inkomen erop achteruit gaat en terecht komt in een lagere schijf voor de inkomstenbelasting. Denk er wel om dat je van de Belastingdienst maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit mag betalen.

  1. Energielabel aanvragen

Bij de verkoop van je huis ben je verplicht om een energielabel te hebben. Een dergelijk label kun je nu voor minder dan € 10 online aanvragen. Vanaf volgend jaar dient er voor zo’n label een energieadviseur langs te komen, dat kost dan al met al circa € 200. Een energielabel is tien jaar geldig.

  1. Als je elektrische auto wil leasen

Wanneer je toch van plan bent om binnen afzienbare termijn een elektrische auto te leasen, dan kan je dit beter nog dit jaar regelen. Want de bijtelling voor elektrische auto’s gaat in 2021 omhoog van 8 naar 12%. En voor auto’s die duurder zijn dan € 40.000 betaal je vanaf volgend jaar voor elke euro die boven deze grens uitkomt een hogere bijtelling van 22%. Maar als je de lease voor 1 januari regelt, kun je nog vijf jaar gebruik maken van het verlaagde tarief.

Bron: JOUW geld.nl