Negatieve spaarrente . . .

Vanaf juli 2021 gaan nog meer klanten van SNS, Regiobank en ASN Bank een ‘spaarboete’ betalen. Wat kun je doen voor (meer) rendement op je spaargeld?

De negatieve spaarrente van -0,5% gaat gelden voor klanten met € 100.000,- of meer op de betaal- of spaarrekening. Enkele maanden geleden lag deze grens nog op € 250.000,-. Het lijkt er dus op dat de Nederlandse (groot)banken steeds sneller steeds meer klanten gaan laten betalen om te sparen.

In een eerder persbericht noemde het moederconcern De Volksbank het doorberekenen van negatieve rentes aan klanten ‘helaas noodzakelijk omdat in Europa al een tijd de rente zeer laag en negatief is’. Omdat de bank niet al het geld kan uitzetten via leningen, hypotheken of obligatiebeleggingen, draait de bank op voor het overtollige spaargeld.

De lage en negatieve marktrente speelt meer Nederlandse banken parten. Ook Rabobank, ABN AMRO en ING hebben al meerdere stappen naar een negatieve spaarrente gezet. Samen met de Volksbank vormen zij de 4 grootste banken van Nederland.

Hoge spaarrentes in de EU

Negatieve rentes zijn in opmars bij Nederlandse banken. Spaar nu via Raisin in de EU met rentes tot 1,50% p.j. én ontvang tijdelijk tot € 200 cadeau!Bekijk meer

De negatieve spaarrente rukt verder op

Waar eindigt dit? De negatieve spaarrente treft nu vooral vermogende klanten. Het is niet ondenkbaar dat de grens voor een spaarboete stapsgewijs verder daalt. Zo is het eerder ook gegaan met de spaarrente zelf.
 
Zolang banken moeten betalen om overtollig spaargeld te stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de marktrentes laag en negatief zijn, blijft er weinig anders over dan de kosten deels doorberekenen aan de klant. Feit is alvast dat geen van de Nederlandse (groot)banken wil uitsluiten dat ook kleinere spaarders te maken krijgen met negatieve rentes, meldt Nu.nl.

De ECB houdt de rentes al jaren laag om de economie te stimuleren. Zie bijvoorbeeld ook de lage hypotheekrente. Het moet de bestedingen en investeringen in de Eurozone aanjagen. Mede door de coronacrisis is het einde van dit lage rentebeleid nog niet in zicht.

Meer rendement op je spaargeld

Het is nog mogelijk om te sparen met een hoger rendement. Nieuwe initiatieven zoals Raisin maken sparen in de EU, bij banken die ons spaargeld nog wel kunnen gebruiken, eenvoudig. Dit spaarplatform biedt deposito’s en spaarrekeningen aan van banken uit o.a. België, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Estland met aantrekkelijke rentes tot wel 1,50% p.j. Daarbovenop ontvangen nieuwe klanten een aantrekkelijke welkomstbonus. Nu tijdelijk tot € 200,-.

Bron: PlusOnline