Nederlandse ondernemer wil de hele wereld online krijgen

Mark Vletter, de oprichter van twee Groningse telecombedrijven, gaat de winsten en opgedane kennis inzetten om iedereen in de wereld toegang tot internet te geven.
Volgens internetworldstats.com heeft op dit moment 48 procent van de wereld geen toegang tot internet. Ondernemer Mark Vletter heeft er zijn missie van gemaakt om iedereen aan te sluiten en is daarom de initiatiefnemer van de stichting 48percent.org.
Multinationals uit Silicon Valley streven hetzelfde doel na. Facebook test drones die internet aanbieden, Google probeert het met ballonnen en SpaceX heeft satellieten die laag overvliegen. Dat is dan ook precies wat Vletter niet gaat doen. Zijn speerpunt wordt de connectiviteit op de grond. Dat is in het verlengde van de twee bedrijven die hij oprichtte: VoIP-aanbieder Voys en telecom-it-bedrijf Devhouse Spindle.
In gebieden zonder internet zijn andere modems nodig dan dat er nu voor handen zijn. “Het moet een modem zijn die kan inbellen, maar ook een lokaal netwerkje kan aanmaken”, zegt Vletter tegen RTL Z. Daarbij moeten de apparaten weinig stroom gebruiken, omdat veel van de gebieden zonder internet ook vaak geen betrouwbaar elektriciteitsnet hebben. (bron: RTLZ)