‘Nederlanders vinden huurprijzen in middensegment te hoog’

Huurwoningen in het middensegment zijn volgens twee derde van de consumenten te duur, blijkt maandag uit het jaarlijkse rapport Bouwen en Wonen 2018 van TU Delft, marktonderzoeker USP en vaksite Stadszaken.nl.
Het merendeel van de 1.062 ondervraagde woonconsumenten vindt het huurbedrag van 710 tot 1.000 euro per maand aan de hoge kant.

De meeste gemeenten zetten in op huurwoningen in het middensegment, terwijl consumenten deze woningen met weinig enthousiasme bekijken.

Hypotheekrenteaftrek
Dit zou mede komen door de hypotheekrenteaftrek. Die regeling maakt een koopwoning in veel gevallen voordeliger dan een huurwoning in het middeldure segment.

Met name woningcorporaties (49 procent) en ontwikkelaars (50 procent) vinden dat de hypotheekrenteaftrek de particuliere huurmarkt in de weg staat. Gemeenten zijn daar een stuk minder van overtuigd (33 procent).

Prioriteiten
Lage woonlasten hebben bij maar liefst 80 procent van de woonconsumenten de hoogste prioriteit. Van de 330 ondervraagde vakprofessionals noemt slechts 47 procent dit als een prioriteit.

Professionals zien het aanbieden van energieneutrale woningen als belangrijkste doelstelling (92 procent). Consumenten zijn daar met 58 procent ook positief over, maar vinden een groene woonomgeving (76 procent) met veel ruimte (76 procent) en veel voorzieningen (73 procent) net iets belangrijker. (bron: NU.nl)