Nederland verliest veel bos: ‘We moeten ons zorgen gaan maken’

Nederland verliest sinds 2013 ieder jaar 13,5 vierkante kilometer aan bos. “De snelheid waarmee het gaat is vergelijkbaar met de ontbossing in het Amazone-gebied”, stellen onderzoekers.
Op sommige plekken verdwijnt er een beetje bos, maar op andere plekken kunnen dat grote stukken bos zijn, zegt onderzoeker Eric Arets van de Wageningen Environmental Research. “Het totale oppervlakte aan bos in Nederland is sinds 2013 jaarlijks met 1350 hectare afgenomen, dat is omgerekend 13,50 vierkante kilometer.”
Aan de hand van topografische kaarten en luchtfoto’s deden de onderzoekers studie naar onze bossen.

Kentering gaande                                                                                                                

Volgens Arets is er een kentering gaande: “‘Tot 2013 kregen we er ieder jaar bos bij. Dat kwam ook omdat boeren subsidie kregen om bossen te planten. Vanaf 2013 verliezen we juist ieder jaar bos.”
De hoeveelheid bos nam tussen 1990 en 2013 toe van 362.000 hectare naar ruim 375.000 hectare.

Heide                                                                                                

Veel bos is vervangen door heide of andere vormen van natuur: zoals zandverstuivingen. In vooral Groningen en Drenthe heeft veel bos plaatsgemaakt voor landbouwgrond. In Noord-Brabant is er veel heide voor de bossen terugkomen. Verder is bebouwing een belangrijke reden dat er bos is verdwenen.
De snelheid waarmee de ontbossing in Nederland gaat, is volgens Arets te vergelijken met de ontbossing in het Amazone-gebied.
Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er iets gedaan wordt om de kentering tegen te gaan. “Gelukkig staan er ambitieuze plannen in de steigers. Natuurorganisaties, bosbeheerders en overheid hebben mooie plannen om er weer meer bos bij te krijgen.” (bron: RTL Nieuws)