Mondkapjesplicht

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het in alle publieke binnenruimten vanaf 1 december verplicht om een mondkapje te dragen. Wat betekent het concreet voor u? Zes vragen en antwoorden.

1. Voor wie geldt de verplichting?

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

2. Zijn er uitzonderingen?

Ja, de verplichting geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf te bewijzen dat deze uitzondering voor hen geldt. Hier leest u daar meer over. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

3. Waar moet het mondkapje op?

Dat moet in publieke binnenruimten, zoals: stationsgebouwen, luchthavens, winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters of concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. In restaurants of theaters mag het mondmasker dus af als u zit. Wie vervolgens naar het toilet loopt, moet het kapje weer opzetten.

Ook is het verplicht bij contactberoepen, voor zowel degene die het beroep uitoefent als de klant. Voorbeelden zijn: bij de kapper, tijdens rijles, bij de nagelstylist.

Ook in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als ze in het gebouw lopen.

4. Zijn er uitzonderingen?

Ja, in religieuze gebouwen zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn ook uitgezonderd van de plicht. Toch zal het vaak zo zijn dat daar gevraagd wordt er een te dragen. Op basis van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

4. Wat voor soort mondkapje moet ik dragen?

De overheid adviseert mondkapjes te gebruiken die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield), bandana of sjaal is niet voldoende. Hier leest u daar meer over.

5. Wat gebeurt er als ik geen mondkapje draag?

U riskeert dan een boete van 95 euro.

6. Tot wanneer geldt de mondkapjesplicht?

De plicht is opgenomen in de tijdelijke coronawet. De regelingen die daar instaan, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, worden de regelingen weer ingetrokken.

Extra: Tips bij het dragen van een mondkapje

De afgelopen maanden heeft PlusOnline veel geschreven over mondkapjes. Deze tips vindt u misschien handig:

Bron: Rijksoverheid