Mandarijnentest . . .

Hoewel mandarijnen het hele jaar door te verkrijgen zijn, is nu de periode aangebroken waarin de lekkerste te verkrijgen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je de smakelijkste mandarijnen uitkiest?

Volgens belangenvereniging GroentenFruit Huis aten we in 2020 per persoon zo’n 5,5 kilo mandarijnen. De mandarijn staat hiermee op de vierde plek van het meest gegeten fruit. Alleen de appel, banaan en sinaasappel zijn populairder. Mandarijnen doen het goed als gezonde snack. Ze zijn makkelijk te pellen en uit de hand te eten.

Supermarktmandarijnen worden in één keer geoogst. Daardoor blijven de kosten laag en wordt het product rendabel. Vervolgens krijgen ze allemaal een waslaag, zodat ze langer houdbaar blijven. Het resultaat hiervan is dat sommige mandarijnen ouder zijn en daarmee droger en minder lekker. Wil je zeker weten dat je een lekkere mandarijn pakt? Knijp er dan even in. Voel je dat er lucht zit tussen de vrucht en het vel? Dan is de kans groot dat de mandarijn al is uitgedroogd.  

De waslaag die op supermarktmandarijnen zit zorgt voor een witte aanslag op je handen. Was daarom altijd je handen. Mandarijnen direct van de teler, biologische van de groenteboer of biologisch uit de supermarkt zijn wasvrij. Dat kun je altijd checken door aan de vrucht te ruiken. De kenmerkende mandarijnengeur moet te ruiken zijn aan de buitenkant van de vrucht.  

Bron: PlusOnline