Longontsteking of corona?

Het coronavirus waart inmiddels ook door Nederland. Heb je griep en daardoor een longontsteking of andere longklachten gekregen, dan maak je je misschien zorgen. Is dit terecht?

Allereerst: de kans dat je het coronavirus (officieel: 2019-nCoV-virus of COVID-19) hebt, is heel klein. De kans is vooralsnog veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. 

De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Welke klachten horen bij een longontsteking?

Als je een longontsteking hebt, dan hoest je veel, heb je koorts en een snelle, oppervlakkige ademhaling. Vaak hoest je dan ook geel of groen slijm op en heb je pijn bij het diep ademhalen of hoesten. Soms kun je ook hoofdpijn, een verminderde eetlust of een blauwe verkleuring aan vingers, voeten en lippen hebben. 

Longontsteking, veroorzaakt door het griepvirus, komt door de bacterie de pneumokok. Deze bacterie is waarschijnlijk een stuk minder besmettelijk dan longklachten die veroorzaakt worden door het coronavirus.

Is er een behandeling bij longontsteking en/of corona?

Als je een ‘gewone’ longontsteking hebt, is deze vaak effectief te behandelen met antibiotica.

Chloroquine, een middel dat in Nederland alleen in Zeewolde wordt geproduceerd, is onderdeel geworden van het voorlopige behandeladvies voor patiënten met het coronavirus. Dat laat de directeur weten van het bedrijf dat het middel maakt. In het voorlopig behandeladvies staat dat chloroquine en een ander middel, remdisivir, in de reageerbuis hebben laten zien dat ze werken tegen de verwekker van het coronavirus.

‘Gebruik van deze middelen in de mens worden getest’, zo staat er. Chloroquine wordt nu aangeraden als middel om te gebruiken tegen corona, maar dan wel met toestemming van de patiënt. Chloroquine wordt momenteel eigenlijk vooral gebruikt door een handjevol reuma-patiënten. Tientallen jaren geleden werd het geïntroduceerd in de bestrijding van malaria.

Ik vermoed dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen als ik mij wil laten testen?

Het verschil tussen griep en Covid-19 is alleen vast te stellen door een test. En die test werkt alleen als je ook ziekteverschijnselen vertoont. Mensen met griepverschijnselen en verkoudheidsklachten hoeven zich volgens het RIVM in principe geen zorgen te maken dat ze het virus hebben. Pas als je longklachten hebt én contact hebt gehad met een besmet iemand of een verhoogd risicogebied hebt bezocht (zoals Noord-Italie), is de kans aanwezig dat je geïnfecteerd bent.

Als je koorts hebt (boven de 38 graden) kun je telefonisch contact opnemen met de huisarts. Die overlegt met de GGD of het nodig is om onderzoek naar het virus te laten plaatsvinden. 

Wat gebeurt er als je mogelijk het coronavirus hebt?

Als je je met ziekteverschijnselen bij een arts meldt en de arts denkt dat je mogelijk het coronavirus hebt, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM en het Erasmus MC. Daar wordt tegelijkertijd de test ingezet.

Ondertussen word je in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie zijn, of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijf je in isolatie en doet de GGD zogenaamd contactonderzoek. Alle mensen waarmee je tijdens de besmettelijke periode contact hebt gehad, moeten gedurende de incubatietijd hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, moeten zij dat aan de GGD melden. Bron(nen):