Lekker wandelen?

Veel mensen vinden het heerlijk om al wandelend mooie natuurgebieden te ontdekken, vooral sinds de coronacrisis. Maar al dat wandelen heeft ook een keerzijde: je kunt er pijnlijke blessures van krijgen. Dit zijn de vijf meest voorkomende wandelblessures.

1. Lopersknie

Een lopersknie is een algemene term voor verschillende blessures aan de knie. Heb je een lopersknie, dan voel je dit aan de buitenzijde of net boven de knie. Tijdens het wandelen of sporten gaat de buitenste knieknobbel geleidelijk pijn doen, tot deze zo steekt en brandt dat je wel moet stoppen. Het doet vooral zeer tijdens het landen, als je je voet op de grond zet. Het hebben van O- of X-benen, een beenlengteverschil, platvoeten, holvoeten, weinig kracht in de hamstrings en afgesleten schoenen kunnen ook de oorzaak zijn van een lopersknie. Het is verstandig om uit te zoeken wat de oorzaak van je klachten is.

Bij een lopersknie kun je het beste rust nemen. Wandel minder ver, vaak en snel. Als wandelen te pijnlijk is maar je toch in beweging wilt blijven, kun je voorlopig rustig fietsen of zwemmen. Je kunt de pijn verlichten met een paracetamol of door je knie te koelen met een coldpack. Als de klachten zijn verdwenen, kun je het wandelen weer rustig opbouwen.

2. Verstuikte enkel

Als je tijdens het wandelen een onverwachte beweging heb gemaakt, dan kan je je enkel verstuiken. Er zijn dan één of meer gewrichtsbanden rond je enkel verrekt of gescheurd. Bij een verstuiking van je enkel voel je direct pijn. Is de verstuiking ernstig, dan kun je niet verder wandelen. Na een paar minuten tot een uur wordt je enkel dik. Ook kan je verstuikte enkel blauw worden door een bloeduitstorting.- ADVERTENTIE -javascript:void(0)powered by 

Probeer het verstuikte gewricht de eerste 48 uur niet onnodig te belasten en zo veel mogelijk hoog te houden, maar probeer het gewricht wel te bewegen. Bijvoorbeeld door elk uur een aantal keer rustig rondjes met de voet of hand te draaien. Zo houd je je spieren soepel en herstel je sneller. Verder bestaat de behandeling uit rust, koelen met een coldpack of ijs (niet direct op de huid) en een drukverband. De herstelperiode kan twee weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de verstuiking. Heb je eenmaal je enkel een keer verstuikt, dan blijft dit vaak een gevoelige plek.

3. Achillespeesblessure

De achillespees zit tussen de kuitspieren en het hielbeen in en brengt de kracht van die twee over op elkaar. Een blessure aan de achillespees komt vaak voor bij wandelen, maar ook bij hardlopen en tennis. Door overbelasting (of door verkeerde wandelschoenen) kan er een reactie in de achillespees komen. Je merkt dat aan pijn, die geleidelijk ontstaat. Ook is de pees opgezwollen en kan hij stijf aanvoelen in de ochtend. Je kunt een blessure hebben bij de aanhechting op de hak en in het middendeel van de achillespees. Dit zijn twee verschillende blessures, waarvoor je verschillende soorten behandelingen nodig hebt. Neem bij klachten rust en koel ook bij deze blessure de plek om zwelling tegen te gaan. Gebruik ook een drukverband.

Neem voor verdere behandeling contact op met een (sport)fysiotherapeut. Het is ook verstandig om je wandelschoenen te bekijken. Denk je dat je versleten zolen hebt? In dit geval kan een podotherapeut je verder helpen.

4. Hielspoor

Hielspoor is een ontsteking van de grote pees die onder de voetzool loopt. Door overbelasting raakt de aanhechting van deze pees aan de hiel ontstoken en ontstaat pijn aan de onderkant van de hiel. Het kan ook komen door het dragen van wandelschoenen die niet geschikt zijn voor jouw type voet. Een afwijkende stand van de voeten of een verkeerd looppatroon verhogen het risico op hielspoor. Misschien heb je bijvoorbeeld inlegzolen of een hakverhoging nodig. Vraag hiervoor advies bij een podotherapeut. Neem rust en wandel pas weer als je geen klachten meer hebt.

5. Shin splints

Shin splints is een verzamelnaam voor allerlei scheenbeenklachten. Als je hier mee te maken krijgt, dan voel je na het wandelen een zeurderige of stekende pijn in je scheenbeen. Meestal is de oorzaak overbelasting, maar het kan ook komen door het dragen van verkeerde schoenen of een standsafwijking van de voet (bijvoorbeeld plat- of holvoeten).

Ook hier is weer het advies: heb je twijfels over je wandelschoenen of voeten, neem dan contact op met een podotherapeut. Neem rust totdat je geen pijn meer hebt. Daarna kun je weer rustig je wandelafstand opbouwen, maar doe dit in het begin het liefst op een zachte ondergrond.Bron(nen):