Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag zonder het te weten. Of ze denken dat het ingewikkeld is om zorgtoeslag aan te vragen. Daardoor blijft 100 miljoen euro liggen. Wilt u weten of u recht heeft op zorgtoeslag? Aanvragen is helemaal niet zo moeilijk.
Uit onderzoek van vergelijkingswebsite Independer blijkt dat 1 op de 10 mensen geen zorgtoeslag hebben aangevraagd terwijl ze daar wel recht op hadden. Daardoor blijft naar schatting 100 miljoen euro liggen. Een alleenstaande loopt maximaal 1332 euro mis, een (echt)paar maximaal 2544 euro per jaar (bedragen 2022).
Misverstanden
Waarom vragen zoveel mensen geen zorgtoeslag aan? In veel gevallen heeft dat te maken met een misverstand. We noemen er een aantal:
- Ik heb geen laag inkomen.
Zorgtoeslag is bedoeld voor alleenstaanden met een toetsingsinkomen tot 31.998 euro en voor partners met een inkomen tot 40.944 euro. Dat zijn niet alleen de allerlaagste inkomens. Vermogen telt ook mee, maar pas als u meer heeft dan 120.020 euro als alleenstaande of 151.767 euro als u samenwoont (2022). - Ik kreeg vorig jaar geen zorgtoeslag, dus dit jaar ook niet.
Ieder jaar kan de situatie anders zijn. Misschien bent u minder gaan werken of met pensioen gegaan. Daardoor kan het gebeuren dat u vorig jaar nog boven de grens uitkwam, maar er nu onder zakt. - Mijn zorgkosten zijn niet zo hoog, dus de zorgtoeslag is niet voor mij.
Zorgtoeslag is niet bedoeld voor hoge doktersrekeningen, maar voor de premie van de zorgverzekering. - Ik ben bang dat ik het geld volgend jaar weer moet terugbetalen.
Dat kan inderdaad gebeuren als uw inkomen achteraf hoger blijkt te zijn dan u bij de aanvraag opgeeft. U kunt dit voorkomen door de zorgtoeslag pas aan te vragen als uw inkomen voor 2022 vaststaat. U kunt de zorgtoeslag voor 2022 aanvragen tot 1 september 2023. U krijgt de zorgtoeslag dan met terugwerkende kracht.
U kunt ook het geld van de zorgtoeslag op een spaarrekening zetten totdat u zeker weet dat uw inkomen niet meer verandert.
Zo ontdekt u of u zorgtoeslag kunt krijgen
- Stap 1: Heb ik een toeslagpartner?
Als u getrouwd bent, is uw echtgenoot uw toeslagpartner. U vraagt dan samen toeslag aan. Ook als u met iemand samenwoont, kan die persoon uw toeslagpartner zijn. Het is handig om van beide personen de laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting bij de hand te houden. Als u geen aangifte doet, is een jaaropgaaf of loonstrook ook goed. - Stap 2: Heb ik recht op zorgtoeslag?
Als u alle gegevens bij de hand heeft, kunt u een proefberekening maken. Hier vult u de gevraagde gegevens in. Deze kunt u overnemen uit uw aangifte, jaaropgaaf of loonstrook. - Stap 3: Bereken!
Klik op de knop Bereken. Nu ziet u direct of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Als dat zo is, ziet u ook direct het bedrag. - Stap 4: Aanvragen
Als u in aanmerking komt voor zorgtoeslag, kunt u deze ook direct aanvragen. Klik hiervoor op de link Mijn toeslagen. Vervolgens kunt u inloggen met uw DigiD en de gegevens invullen. - Stap 5: Ontvangen
Als u voldoet aan de voorwaarden, kunt u de volgende maand al uw eerste zorgtoeslag verwachten. Hierna blijft de zorgtoeslag iedere maand doorlopen, ook als het nieuwe jaar ingaat. Als uw inkomen of uw woonsituatie verandert, is het verstandig om deze wijziging door te geven. Misschien krijgt u hierdoor minder of meer toeslag.
Zorgtoeslag en AOW
Als u alleen AOW ontvangt met eventueel een klein pensioen, heeft u vrijwel zeker recht op zorgtoeslag. Maar om het zeker te weten, moet u even naar de website van de Belastingdienst. Dat duurt in totaal misschien een paar minuten.
Bron: IkWoonLeefZorg.nl