Laagstaande zon: mooi maar gevaarlijk

Je knijpt je ogen tot spleetjes en nóg zie je niet veel: de zonsopkomst en -ondergang kunnen prachtig zijn, maar ook ronduit gevaarlijk in het verkeer. Bij laagstaande zon gebeuren veel meer ongelukken. Wat kun je doen om toch veilig te rijden?  

Verkeershinder door laagstaande zon

Wees bewust

Fietsers op de weg voor je, kruisend verkeer, verkeersborden en verkeerslichten: bij laagstaande zon zie je ze gemakkelijk over het hoofd. Kijk je tegen de zon in? Pas dan je snelheid en rijstijl aan. Wees je ervan bewust dat je minder ziet en neem geen risico’s.

Zonnebril

Leg standaard een zonnebril in de auto, voor het geval dat. Er slingert vast wel ergens een overjarig model in huis. Bij voorkeur een met gepolariseerde glazen. Die beschermen je ogen beter tegen reflecterend licht en schitteringen. Heb je er een met oranjebruine glazen, dan zit je helemaal goed: deze glazen verhogen het contrast waardoor je beter ziet.

Schone ruiten

Bij laagstaande zon zijn vieze ruiten pas echt hinderlijk! Viezigheid beperkt het zicht sowieso al, maar helemaal als je tegen de zon in kijkt! Maak de ruiten daarom een keer extra schoon wanneer je vaak onderweg bent bij laagstaande zon. Zorg bovendien dat je de ruitenwisservloeistof geregeld bijvult. Controleer daarnaast regelmatig de ruitenwissers op slijtage om strepen op de voor- en achterruit te voorkomen. En vergeet niet de binnenkant van de ruiten schoon te maken.

Tegenliggers in het zonnetje

Last van laagstaande zon in de achteruitkijkspiegel? Dan hebben tegenliggers nog meer last, want zij kijken tegen de zon in. Houd hier dan rekening mee. Rij voorspelbaar, doe geen onverwachte dingen. Rij met aangepaste snelheid, zeker in de buurt van kruisingen en op andere onoverzichtelijke plekken.

Zonneklep

Handig, zo’n kantelbaar zonnescherm bij de voorruit. Let wel op dat ver vooruit kunnen kijken belangrijk is om onverwachte gevaarlijke situaties (file!) op tijd waar te nemen.

Dimlichten

Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. En vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken.

Kapotte lamp? Met Wegenwacht is de beste hulp altijd dichtbij. Ook bij een kapotte koplamp of andere problemen.

Bron: ANWB