Komende zomer al inchecken met pinpas bij ov

Reis inchecken met pinpas

De OV-chipkaart is vanaf deze zomer niet meer nodig. Het wordt in heel Nederland mogelijk om met de betaalpas in te checken bij het openbaar vervoer.

Even de pinpas voor het toegangspoortje houden is straks genoeg om met de trein, bus, tram of metro te kunnen reizen, zegt Bas van Weele, programmadirecteur OV-betalen in een online presentatie. Het geldt voorlopig alleen voor mensen die het volle tarief betalen. Mensen met een kortingsabonnement blijven nog aangewezen op de chipkaart.

Treinrit betalen met mobiel

Op termijn wordt het ook mogelijk om voor een ov-ritje te betalen met de mobiele telefoon of een slim horloge. Er komt verder een app waarmee reizigers onder meer kunnen zien of het inchecken gelukt is of niet. Het duurt nog tot eind 2023 tot al die technieken overal in Nederland te gebruiken zijn.

Ov-chip wordt vervangen

Per 2024 is de OV-chipkaart niet meer bruikbaar. Een ov-pas gebruiken blijft mogelijk, bijvoorbeeld voor mensen die anoniem willen reizen of een bepaald abonnement hebben. Maar een aparte ov-kaart is straks niet meer de standaard.

Bron: Seniorweb