Klaar voor de lente

Het is misschien wel een van de grootste ergernissen van het voorjaar: de tegels, vlonderdelen, meubels en zonneschermen die in de winter vies, glibberig en groen zijn geworden. Met deze tips heeft u de boel snel weer fris en schoon – helemaal klaar voor een heerlijk voorjaar!

Hoewel er nog genoeg mensen zijn die het terras met een hogedrukreiniger te lijf gaan, is dit bepaald niet de meest verstandige manier van schoonmaken. De harde waterstraal tast de poreusheid van steen en hout aan, waardoor algen en mossen alleen maar meer kans krijgen. Wij zochten uit hoe het dan wel moet, en zochten meteen even op hoe u uw tuinmeubilair en de parasol en het zonnescherm weer schoon krijgt.

Klinkers, tegels en beton

Het reinigen van klinkers, tegels en beton is heel eenvoudig. U heeft er slechts een harde bezem, schoonmaakazijn en vloeibare groene zeep voor nodig, plus een emmer warm water. Begin met het goed vegen van het terras en meng daarna warm water met een halve fles schoonmaakazijn of een flinke scheut vloeibare groene zeep. Giet of sproei (plantenspuit!) dit uit over het terras. Laat dit ongeveer een half uur intrekken. Ga er na dat half uur nog eens goed overheen met de harde bezem en spoel na met schoon water.

Houten meubilair en vlonders

Ook voor het reinigen van houten meubilair en vlonders hoeft u helemaal geen gekke middeltjes in huis te halen. Maak een mengsel van vloeibare groene zeep, wat soda en warm water en zet daarmee meubels en vlonders een half uurtje in de week. Daarna schrobt u het hout met een halfharde borstel en spoelt u het na met schoon water.

Kunststof meubilair

Kunststof meubilair maakt u schoon met een mengsel van warm water, soda en vloeibare groene zeep plus een borstel. Gebruik in elk geval geen schuurmiddel of schuurspons: plastic is relatief zacht en te harde schoonmaakmiddelen veroorzaken krassen. Is het meubilair echt heel erg vies, dan kunt u overwegen het te behandelen met zogeheten tuinmeubelvernieuwer, onder meer te koop bij tuincentra en bouwmarkten.

Stalen meubilair

Stalen meubilair reinigt u met een mengsel van warm water, schoonmaakazijn en vloeibare groene zeep. Voor extra bescherming wrijft u het meubilair daarna in met autowax.

Parasol en zonnescherm

Ook de parasol en het zonnescherm kunnen na verloop van tijd groenig of zelfs zwart uitslaan. De beste manier om die te reinigen, is schoonspuiten met de hogedrukreiniger. Doe dat wel voorzichtig en behandel de stof daarna met impregneermiddel.

Bron: PlusOnline