Kas-Trots

Han van der Helm, 65 jaar – getrouwd met Joke – vader van Wendy, Suzanne en Arjan – teelt als Van Nature-lid komkommers op 2 hectare in Nootdorp.


 

Waar ben jij trots op?

“Ik ben vooral trots op mijn bedrijf en mijn medewerkers, waarvan de jongste momenteel 63 jaar oud is en de oudste 72. Ik heb er bewust voor gekozen om met oudere mensen te werken. Die oude garde hoeft niet te werken, maar vindt het wel heel leuk om te doen. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. Als iemand ’s ochtends met een chagrijnige kop binnenwandelt, heb je een slechte aan mij. Plezier moet altijd voorop staan, want dan presteer je het best.”


Wat krijgt je voor reactie?

“De reacties zijn verschillend. ‘Jij runt toch dat bejaardenbedrijf?’, vragen mensen wel eens aan mij. Dan zeg ik: ‘Dat klopt! Maar mijn medewerkers zijn nooit ziek en hebben er altijd zin in.’ Want zo is het wel. Ik wil niet zeggen dat het op ieder bedrijf werkt. Het heeft ook met mijn persoonlijke houding te maken. Ik probeer mij altijd in mijn mensen te verplaatsen en interesse te tonen voor hun privé-sores door een praatje of door iemand privé te helpen als dat nodig is. En op vrijdag doen we altijd een hapje en een drankje. Puur voor het team- gevoel. ”

Hoe lang wil je zelf doorwerken?

“Ik ben nu 65 en wil zeker nog vier of vijf jaar door. Daarna? Ik weet het nog niet. Ik investeer nog steeds in het bedrijf om het modern te houden. Maar ik hoef het niet per se te verkopen. Misschien maak ik er wel een hobby kas van. Wel heb ik een tip voor collegateler: sta meer open voor 50-plussers. Er zijn namelijk genoeg ouderen die nog van grote waarde kunnen zijn voor de tuinbouw. Dat kan ik uit ervaring zeggen.”     (bron: KASmagazine) http://www.kasmagazine.nl/