Internetmakelaar . . . ?

Internetmakelaar verkoopt je huis gemiddeld voor 18.000 euro minder . . .

 Het maakt wel degelijk uit welke makelaar je kiest voor de verkoop van je huis, blijkt uit onderzoek van de start-upmakelaarvergelijker DatHuis onder 150 makelaars. Wie een internetmakelaar in de arm neemt, loopt gemiddeld 18.000 euro aan opbrengst mis.

Internetmakelaars blijken de slechtste onderhandelaars. De bestverkopende krijgen zo’n 5 procent minder voor je huis dan full-servicemakelaars. Het beste kun je kiezen voor een makelaar met ervaring in een bepaalde wijk of prijsklasse. Die weet juist 5 procent meer uit een deal te slepen.

Directeur Joel Konijn van DatHuis heeft een aantal tips voor huizenverkopers. Kies bijvoorbeeld niet voor een snelle verkoop. “Voor een verkoopmakelaar is het lucratiever om een huis sneller en goedkoper te verkopen, dan trager en duurder. De makelaar ontvangt namelijk slechts een klein deel van de hogere verkoopprijs. Full service-makelaars houden huizen gemiddeld 28 procent langer in de verkoop dan internetmakelaars,” aldus Konijn.

Ook raadt hij aan om zowel online als offline verschillende makelaars te vergelijken. Let daarbij op verkoopduur, service en kosten, zowel courtage als opstartkosten. En schroom vooral niet om met de makelaar te onderhandelen over zijn prijs. (Pieter Immerzaal)