Inflatie . . . zelf bestrijden!

Afgelopen maand steeg de inflatie met bijna 12 procent. Dat is sinds de jaren ’70 niet meer gebeurd. Brandstoffen en energie zijn veel duurder geworden, maar ook de boodschappen slaan een steeds dikkere deuk in de portemonnee. Voor wie nog rond wil komen, zit er maar één ding op: besparen. Deze 27 tips van het Belgische Knack helpen daarbij.

1 Draai de thermostaat wat lager

Het is eenvoudig en misschien hebt u het al gedaan, maar met elke graad dat u de kamer temperatuur verlaagt, bespaart u 7 procent op uw gasverbruik. Binnen met een dikke trui rondlopen is geen schande, onder een dekentje naar televisie kijken is knus en gezellig.

2 Douche minder lang

U hebt al een waterbesparende douchekop? Prima, maar een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht in plaats 9 minuten bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Een timer of een zandloper helpt u daarbij.

3 Ventileer voldoende, zeker als het buiten kouder is

Klinkt misschien tegenstrijdig, maar door te ventileren is er minder vocht in huis en droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Ventileer als u kookt of was ophangt. Zo voorkomt u ook schimmelvorming.

4 Radiatorfolie

Daarmee wordt de warmte de kamer in gestuurd in plaats van in de muur. Aanbrengen is niet moeilijk, meer dan een schaar en wat tijd heeft u vaak niet nodig.

5 Tochtstrips

Het het dichtmaken van alle naden en spleten in een gemiddelde huis al snel 70 m3 gas per jaar, dat snel meer dan 100 euro.

6 Probeer eens wat anders in de super

Volgens het Belgische Test-Aankoop bespaart u gemiddeld 45 procent door over te stappen van een A-merk naar een voordeliger huismerk.

7 Koop een regenton

Besproei in de zomer uw tuin niet met drinkwater, maar met regenwater. Zo bespaart u honderden liters water per jaar.

8 Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledlampen

Een ledlamp is wel duurder in aanschaf, maar gaat langer mee en slurpt minder elektriciteit. Op lange termijn spaart u zo geld uit. En er kom en steeds meer led-oplossingen, bijvoorbeeld ook voor TL-buizen is er tegenwoordig een led-alternatief.

9 Neem liever een douche dan een bad

Zo verbruikt u niet alleen minder water, maar het water hoeft ook minder lang op te warmen en dus bespaart u ook nog energie.

10 Maak een boodschappenlijstje en houd u daaraan

Met een boodschappenlijstje koopt u minder zaken die u niet nodig hebt en vergeet u minder dingen te kopen die u wél nodig hebt.

11 Schakel de oven op tijd uit

En maak handig gebruik van de restwarmte. Want een klassieke oven verbruikt tweekeer zoveel als een microwave.

12 Vul de vriezer

Vaak is de diepvriezer niet volledig gevuld. Stapel hem zo vol mogelijk, bijvoorbeeld met flessen water (let op dat ze niet barsten bij het invriezen). Die geleiden de koude goed en zo verbruikt uw diepvriezer minder energie.

13 Kook altijd met deksels op de pannen

De gaartijd en dus het energieverbruik zal drie maal minder zijn. Kook met zo weinig mogelijk water. Zorg ervoor dat uw potten en pannen juist groot genoeg zijn voor de portie die u wilt bereiden en voor de grootte van de kookplaat. TV-Kok tip t Pierre Wind geeft ook de tip om het gas eerder uit de draaien en de groente daarna nog 10-15 minuutjes in de pan in het hete water te laten voor een heerlijk beetgaar resultaat. Een snelkookpan gaat niet alleen sneller maar bespaart ook tot 70 procent energie.

14 Doe de hypotheekcheck

De woningprijzen zijn sterk gestegen en dat kan betekenen dat u ten onrechte teveel betaalt voor de hypotheek. Of dat het een goed moment is om de hypotheek over te sluiten. Doe dus de hypotheekcheck want op die kostenpost kunt u wellicht fors besparen.

15 Zet elektrische apparaten altijd helemaal uit

Of beter nog: trek de stekker uit. Een computer of televisie op standby, laders van smartphones of een elektrische tandenbor- stel die in het stopcontact  blijft steken: het zijn sluipverbruikers die zomaar 100 euro per jaar gebruiken.

16 Spaar uw afwas op

Was maar één keer per dag af. Vaat in de vaatwasser verbruikt twee tot drie keer meer energie dan vaat die met de hand wordt afgewassen. Met de hand doet u dat
natuurlijk niet onder stromend water. Maar, hoe zit het dan met de eco-stand van een vaatwasser? Dat leest u hier.

17 Ontdooi uw diepvriezer

Want die werkt pas optimaal als u regelmatig het aangekoekte ijs weghaalt. Een ijslaagje van meer dan 2 millimeter op het vrieselement zou goed zijn voor 10 procent meer stroom verbruik. Zorg ook dat het deurrubber goed afsluit en zet de vriezer niet te koud, -18° Celsius is voldoende.

18 Gebruik de droogtrommel minder

Hang uw was te drogen aan een waslijn of op een droogrek. Volgens het Nibud bespaart u 30 euro als u de helft van de was buiten laat drogen.

19 Koop in het juiste seizoen

Ze zijn er al: aarbeien, maar nog best prijzig. Koop aardbeien en andere groente en fruit als er veel aardbeien zijn. Lokaal geteelde producten op het juiste moment zijn niet alleen vaak het goedkoopst, maar meestal ook het lekkerst. In onze groente en fruitkalender hebben we per maand op rij gezet wat er in het seizoen is.

20 Koop tweedehands

Er zijn veel tweedehandswinkels en -sites zoals Vinted waar u een leuke jas of trui kunt kopen én verkopen. Tuinmeubels, kasten, fietsen: écht alles is voor een prikkie tweedehands te krijgen bij de kringloop of op Marktplaats.

21 Spaar uw kleingeld

Steek al uw losse muntjes en nu en dan ook eens een munt van 1 of 2 euro in een spaarpot. U zult verbaasd zijn hoe snel het bedrag oploopt zonder dat u  daar veel moeite voor hoeft te doen.

22 Leg een voorraadkast aan.

Koop lang houdbare producten in de aanbieding, denk aan toiletpapier, huishoudrol, waspoeder, zeep, tandpasta, droge pasta, tomaten in blik, enzoverder. Niet alleen is dat goedkoop, het is ook handig om in huis te hebben.

23 Doe niet mee en wacht af

Kerstspullen niet voor 25 december, maar erna en paaseitjes na de 2e paasdag scheelt heel veel euro’s. Gewoon en kwestie van even afwachten, tot ze van deze voorraad af willen.

24 Laat niets over datum gaan.

Goedkoop boodschappen doen, maar dan toch nog eten weggooien is zonde.  Organiseer uw koelkast en maak een plankje vrij voor restjes, geopende producten of waren met een korte houdbaarheidsdatum die dus bij voorrang gebruikt moeten worden. En een volle vriezer is je beste vriend!

25 Controleer de betaalrekening

Dat kan makkelijk via de bankapp of online bankieren. Zo weet u wat u uitgeeft en wat er binnenkomt. En zo zorgt u er altijd voor dat u niet in het rood staat, want daar betaalt u rente op. En betaal ook altijd uw rekeningen op tijd, zo mijdt u extra kosten.

26 Wees ontrouw

Trouw wordt niet beloond in geldzaken. Controleer jaarlijks of u nog bij de juiste gas- en elektriciteitsleverancier zit, de Plus Kostenservice kan daarbij helpen. Is uw abonnement voor kabel, telefoon en internet nog altijd het beste? Er zijn talloze sites die u helpen met vergelijken en vverstappen kan u veel geld opleveren.

27 Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief

Met iedere maand gratis bespaar- en andere geldtips, hier kunt u zich aanmelden voor alle nieuwsbrieven van PlusOnline.nl.

Bron: PlusOnline