Als er niets verandert aan het huidige beleid, zal maar 20 procent van de huizen gasloos zijn in 2030, als de Groningse gaskraan wordt dichtgedraaid. Dat zegt Milieudefensie. De organisatie komt daarom met een waaier aan ideeën die de overgang naar wonen zonder aardgas moeten versnellen. Daarmee kan over twaalf jaar 80 procent van de woningen gasloos zijn.
Het pakket aan ideeën is breed opgezet en is bedoeld voor zowel huizenbezitters, (sociale) huurders en mensen in de bijstand als gemeenten en het rijk. Zo gaat een van de voorstellen over een lagere rente op het hypotheekdeel dat wordt gebruikt voor verduurzaming van de woning. Ook kan worden gedacht aan verlaging van de onroerendezaakbelasting voor duurzame huizen. Verder moet werk worden gemaakt van de aanleg van warmtenetten (restwarmte van industrie, aardwarmte, collectief gebruik van zonneboilers) en kunnen gemeenten mensen met een smalle beurs financieel helpen bij verduurzaming.
De snelle overstap naar duurzame warmte die Milieudefensie voorstaat kost miljarden, maar die forse rekening is voor iedereen te betalen door een CO2-belasting voor burgers en bedrijven in te voeren, stelt de organisatie. Dat geld zou in een transitiefonds kunnen worden gestoken, waaruit mensen met wat minder geld kunnen putten als ze investeren in duurzame oplossingen.
De milieuclub stuurt de ‘routekaart’ volgende week naar alle gemeenten, om ze op ideeën te brengen – veel gemeenten zitten nu midden in de vorming van een nieuw college. Maar uiteindelijk moet iedereen aan de bak: ,,Woningcorporaties, banken, verkopers van witgoed, netbeheerders, iedereen moet zijn schouders eronder zetten. Nederland moet van zijn gasverslaving af. Wij laten met deze routekaart zien dat het kan, maar alleen als we het samen doen”, zegt campagneleider Jorien de Lege. (bron: De Telegraaf)