Hoe slaat Warren Buffet zijn slag?

Ruim 35.000 beleggers hangen volgend weekend aan de lippen van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett (86). De beste belegger uit de geschiedenis houdt dan in zijn woonplaats Omaha een jaarlijkse bijeenkomst die is uitgegroeid tot het ’Woodstock van het kapitalisme’
Ook tientallen Nederlanders komen erop af in de hoop veel geld te verdienen aan de lessen van het ’orakel van Omaha’, die ruim $75 miljard verdiende door te handelen in aandelen.
Hendrik Oude Nijhuis is vijf keer in Omaha geweest bij de jaarvergadering van Buffett’s investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. „Het is een feestje voor beleggers. Buffett geldt als de Johan Cruijff van het beleggen”, zegt Oude Nijhuis, schrijver van het boek ’Leer beleggen als Warren Buffett’.
Compliment
Oude Nijhuis probeert Buffett te volgen in zijn beleggingsfilosofie. Maar de eigenaar van vermogensbeheerder Kingfisher Capital in Losser blijkt een enkele keer ook sneller te handelen dan de Amerikaanse superbelegger.
„Bij Kingfisher zijn we begin vorig jaar in Apple gestapt, omdat het aandeel goedkoop was geworden. Toen we een tijdje daarna hoorden dat Buffett ook aandelen Apple had gekocht, vonden we dat wel een compliment.”
Volgens Oude Nijhuis kan iedere belegger geld verdienen door de filosofie van Buffett te volgen. „Wat je vooral moet doen, is zo jong mogelijk met beleggen beginnen. Buffett kocht zijn eerste aandeel toen hij elf jaar was. Vervolgens is hij extreem rijk geworden, omdat hij met zijn bovengemiddelde rendementen tientallen jaren heeft kunnen profiteren van het krachtige rente-op-rente-effect.”
Klein beginkapitaal
Oude Nijhuis raadt daarom vooral jongeren aan hun geld niet op te maken, maar ermee te gaan beleggen. „Zelfs met een klein beginkapitaal en een haalbaar rendement van gemiddeld 10% moeten zij er in enkele decennia in kunnen slagen om hun pensioen veilig te stellen”, aldus de financieel expert, tevens oprichter van de website Beterinbeleggen.nl.
Buffett heeft in de afgelopen halve eeuw een gemiddeld jaarlijks rendement van bijna 21% behaald. De Amerikaan laat zich nooit leiden door de actuele stand van de economie of de beurs. In plaats daarvan maakt hij zijn huiswerk en kiest hij voor aandelen van bedrijven met een bijna onaantastbare marktpositie die tijdelijk ondergewaardeerd zijn op Wall Street. Naast Apple zijn ook zijn investeringen in onder meer American Express en Coca-Cola daarvan een voorbeeld.
Vooruit kijken
„Buffett koopt aandelen zodra die volgens hem koopwaardig zijn. Daarna houdt hij ze desnoods voor de rest van zijn leven”, zegt Patrick Beijersbergen, auteur van het boek De kleine Buffett en hoofdredacteur van het maandblad Effect van de Vereniging van Effectenbezitters.
Volgens Beijersbergen is het knappe dat Buffett in staat is om in te schatten hoe een bedrijf er over vijf tot tien jaar voor zal staan. „De uitdaging voor veel bedrijven is om marktleider te blijven op de lange termijn. Die inschatting kunnen maken, is het moeilijkste voor beleggers. Maar Buffett kan dat als geen ander.”
Hoog rendement
De miljardair kiest dan ook vrijwel uitsluitend voor ondernemingen die zich over meerdere jaren al bewezen hebben en producten of diensten verkopen die mensen over tien jaar nog steeds nodig hebben. Hij investeert daarom veel in voedingsmiddelen (Coca-Cola, Kraft Heinz), financiële diensten (American Express, Bank of America, Geico, Goldman Sachs, Wells Fargo), spoorwegen (BSNF), luchtvaart (Delta, United Airlines) en technologie (Apple, IBM).
„Goede bedrijven hebben elk jaar een hoog rendement op het geïnvesteerd vermogen. Daar kun je ze aan herkennen”, legt Beijersbergen uit.
Buffett drukt zijn volgers ook altijd op het hart om scherp te letten op de kosten van beleggingsproducten. De hoge kosten die de meeste financiële dienstverleners rekenen, zijn hem een doorn in het oog. Beijersbergen: „Consumenten die niet actief kunnen beleggen, kunnen volgens hem beter kiezen voor indexfondsen tegen lage kosten.”
Minder simpel
Buffett en zijn 93-jarige rechterhand Charlie Munger zullen de ruim 35.000 beleggers in Omaha aanstaande zaterdag meer vertellen over hun recente beleggingsbeslissingen. Toch denkt Beijersbergen dat de filosofie van Buffett in de praktijk minder simpel is dan het lijkt. „Buffett laat nooit helemaal zien hoe hij tot beleggingsbesluiten komt. Maar je mag ervan uitgaan dat hij zijn beoogde opvolgers Ted Weschler en Todd Combs wel volledig inwijdt in zijn geheime recepten.”
Ondanks zijn hoge leeftijd is Buffett van plan nog een aantal jaren door te gaan als baas van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. „Bij de bijeenkomst van vorig jaar maakte hij een scherpe en optimistische indruk. Ook leek hij plezier te hebben in zijn werk”, zegt Oude Nijhuis. „Volgens de statistieken heeft Buffett nog ongeveer vijf jaar te leven. Maar ik denk dat hij er gemakkelijk overheen zal gaan.” (bron: De Telegraaf)