Hoe Jan Kees de Jager 50 kilo lichter werd . . .

Oud-minister Jan Kees de Jager heeft een ware metamorfose ondergaan nadat hij 50 kilo is afgevallen. Voor één keer deelt hij zijn afslankverhaal en vertelt hij wat het afvallen met hem heeft gedaan. “Ik ben me nog gelukkiger gaan voelen.”
125 kilo. Dat raakte de weegschaal van Jan Kees de Jager – van 2010 tot 2012 minister van Financiën – op een gegeven moment aan. Omdat hij niet de langste is, moest hij afvallen. Dat wist hij al jaren, maar op de één of andere manier lukte hem dat nooit.

De Jager kreeg het advies om een programma te volgen dat je levensstijl permanent wijzigt: minder en anders eten en meer bewegen. “En ik kreeg het advies om te starten met een zogeheten bariatrische ingreep, in dit geval een mini gastric bypass. Dit is eigenlijk een variant op een maagverkleining, waarbij voedsel sneller in de dunne darm komt. Je kan daarna minder eten én je hersens krijgen minder signaal dat je honger hebt.”
Hij vervolgt: “Ik moet tegenwoordig wel aanvullend vitaminen en mineralen nemen, maar dat kan gewoon in één pil per dag. In een jaar tijd ben ik zo één kilo per week afgevallen. Overigens is zo’n operatie geen wondermiddel, maar slechts een hulpmiddel. Het meeste moet je nog steeds zelf doen om je nieuwe levensstijl vast te houden.”

Hoe hij op gewicht blijft? “Ik eet gezonder, minder, en meer gespreid. Maar ik eet nog wel dingen die ik lekker vind. Minder koolhydraten en geen suikers, maar ik mag nog best eens een borrelhapje eten.”
Sporten waar hij geen zin in heeft, doet hij niet. “Ik heb het advies gekregen om vet te verbranden door met 60 procent van mijn maximale hartslag te bewegen. Dat kan met stevig doorwandelen, zwemmen of fietsen. Voor mij werd dat lopen want dat kan ik in mijn dagelijkse routine inpassen: veel van mijn korte vergaderingen met een collega doe ik nu tijdens stevige wandelingetjes van een half uur. Ondertussen haal ik mijn dagelijkse stappen: 10.000, wat neer komt op ruim 7 kilometer.” (bron: RTLnieuws)