Het nieuwe betalen

Dubbeltjes uittellen bij de kassa of betalen met een acceptgiro: dat doen we steeds minder. Naast de pinpas rukken nu ook talloze andere betaalmogelijkheden op.
Pinnen
Afrekenen met de pinpas kunnen we al sinds 1985 en is inmiddels niet meer weg te denken. Het aantal pinbetalingen bereikte in 2016 met 3,56 miljard (opnieuw) een record. Ook voor kleine bedragen trekken we steeds vaker de pinpas. Er wordt nu vaker gepind dan contant betaald. En zelfs op de markt, bij de bloemenstal en de collectant kunt u vaak pinnen, net als bij een bezorger aan de deur.
Retourpinnen
Nog zo’n mooie vondst: Retourpinnen. Bedoeld voor als u een aankoop retourneert. Hiermee krijgt u het aankoopbedrag rechtstreeks op de betaalrekening teruggestort. Retourpinnen kan met elke pinpas, maar alleen als de winkelier de mogelijkheid aanbiedt. Op het pinapparaat staat dan ‘Retourpinnen’. Het gaat als volgt: toon de bon met de aankoop en stop uw pinpas in het apparaat. De tekst ‘teruggave’ of ‘terugbetaling’ verschijnt. Druk op ‘oké’ en de winkelier overhandigt u een ondertekende retourbon. De volgende dag wordt het bedrag bijgeschreven.
Contactloos betalen
Het was even wennen, maar inmiddels is contactloos betalen bijna net zo normaal geworden als pinnen. In ons land zijn er al meer dan negentien miljoen betaalpassen en mobiele telefoons waarmee contactloos kan worden afgerekend. Makkelijker kan het niet: hou de pas of mobiele telefoon tegen het betaalapparaat en klaar is Kees. Een pincode hoeft meestal niet te worden ingetoetst. Aan contactloos betalen zonder pincode zitten maxima. Voor een enkele betaling is dat €25, voor een serie betalingen is de limiet €50. Vanzelfsprekend kunt u altijd contactloos betalen, ook al is het bedrag hoger dan €25. Dan moet u als extra veiligheid uw pincode even intoetsen.

Of uw pas geschikt is voor contactloos betalen, ziet u aan het symbool op de pas. Is de pas verouderd en wilt u graag contactloos kunnen afrekenen, neem dan contact op met uw bank ; deze vervangt kosteloos ongeschikte bankpassen. Over de veiligheid van contactloos betalen hebben sommige mensen twijfels. Er doet een verhaal de ronde dat criminelen met speciale apparatuur tegoed van een ‘contactloze betaalpas’ af kan halen. Om dat te voorkomen wordt aangeraden om betaalpassen in aluminiumfolie of een ander metalen hoesje in te pakken. Volgens
Betaalvereniging Nederland is het echter volstrekt veilig om contactloos te betalen en is er op deze manier nog nooit fraude mee gepleegd. Niet in Nederland, niet in het buitenland. Een hoesje kan handig zijn om pasjes bij elkaar te bewaren en te beschermen tegen beschadiging of breuk, maar niet nodig als bescherming tegen uitlezen volgens de Betaalvereniging. Uitlezen van een pas kan alleen als een betaalautomaat heel dicht bij de pas komt Met een pas goed opgeborgen in een portemonnee of tas is dat al niet mogelijk. Voor een crimineel is het uitlezen ook geen slimme manier om aan geld te komen: het gaat om maximaal 25 euro per uitgelezen pas en aangezien betaalautomaten geregistreerd staan is het risico om gepakt te worden erg groot. Mocht er toch sprake zijn van misbruik, dan vergoedt de bank de schade, aldus Betaalvereniging Nederland.
Smartphone
Klanten van alle grote banken kunnen contactloos betalen met hun smartphone. Dat kan alleen met de nieuwere soorten Android telefoon (meestal versie 5 en hoger). In het begin is het bij alle banken gratis. Sommige banken berekenen na een aantal maanden een klein bedrag, bijvoorbeeld €0,50 per maand per geactiveerde rekening. Contactloos betalen met de mobiele telefoon gaat bijna hetzelfde als met de pas. Het enige verschil is dat de pincode (als de limiet bereikt is) ingetoetst moet worden op de telefoon zelf in plaats van op de betaalterminal.
iDEAL
Betalen met iDEAL is erg populair. In 2017 is de verwachting dat er ruim 350 miljoen keer met iDEAL wordt afgerekend. Naast webwinkels hebben steeds meer (online) organisaties iDEAL als betaalmethode en mensen betalen graag met iDEAL. Met de desktop computer of via een tablet of smartphone met de mobiel bankieren app maakt u daarmee geld over van uw bankrekening. Ook bij buitenlandse webwinkels kan steeds vaker met iDEAL worden betaald.
QR-code
De verwachting is dat betalen met iDEAL nog populairder wordt. Het is nu namelijk ook mogelijk om met een iDEAL QR-code een iDEAL-betaling te doen. Voordeel hiervan is dat u veilig met iDEAL betaalt via uw mobiel bankieren app en uw mobiele pincode. En dat u in (fysieke) situaties kunt betalen zonder dat u contant geld op zak heeft. Zo’n QR-code kan gemakkelijk op bijvoorbeeld een scherm, poster of factuur worden getoond. De speciale iDEAL QR-code herkent u aan het iDEAL-logo in het midden. U scant de code met de speciale iDEAL-app of de mobiel bankieren app van Knab en rekent zo eenvoudig af met iDEAL. Andere banken zullen de scanfunctionaliteit van de iDEAL QR-code ook snel in hun mobiel bankieren app opnemen.
Betaalverzoeken en Tikkie
Voor het terugvragen van geld dat u hebt voorgeschoten, zijn er tegenwoordig heel veel nieuwe mogelijkheden. Diverse banken hebben het zogenoemde ‘betaalverzoek’ geïntroduceerd. Bijvoorbeeld bij ING, Rabobank, Bunq en Knab zit dat in de mobiel bankieren app. ABN AMRO heeft er een speciale gratis app voor beschikbaar: Tikkie. Deze laatste heeft inmiddels meer dan een miljoen gebruikers. Bij zo’n betaalverzoek of Tikkie stuur je degene van wie je geld tegoed hebt – via bijvoorbeeld whatsapp of messenger – een berichtje. Degene die het ontvangt kan meteen elektronisch betalen, omdat het bedrag, het rekeningnummer en de tenaamstelling van de verzoeker is ingevuld en je via een link naar de betaalmodus gaat. Dit werkt heel handig en snel. En de betaler hoeft er niet zelf een app voor te hebben of bij dezelfde bank te bankieren als de verzoeker.
Incassomachtigen
Het afgeven van een rechtsgeldige machtiging voor incasso, Incassomachtigen genoemd, is sinds vorig jaar ook online mogelijk. Hierdoor is het nog makkelijker om producten en diensten (zoals verzekeringen, energierekeningen en abonnementen) periodiek of achteraf te betalen. Het werkt als volgt: Bestel online een product of sluit een overeenkomst en kies als betaalmethode ‘Incassomachtigen’. Selecteer de bank waar u uw bankzaken online regelt. U komt dan in de vertrouwde internetbankieromgeving van uw bank. De relevante gegevens van de bestelling zijn al ingevuld. Keur de machtiging goed op de voor uw bank gebruikelijke manier. De bank bevestigt de verwerking van de machtiging en u keert terug naar de website van de leverancier. Klaar!
Bron(nen): Plus Magazine