Gezonde levensstijl

Mensen met een zeer gezonde levensstijl hebben op hun 50ste verjaardag statistisch zeven jaar levensverwachting meer dan de algemene bevolking. Het belangrijkste is om niet te roken, niet te zwaar te zijn en slechts matig alcohol te drinken. Dat schrijven medische onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Demografisch Onderzoek in Rostock (Duitsland) in het vaktijdschrift Health Affairs.
De wetenschappers hebben de levens van meer dan 14.000 mensen in de VS geanalyseerd. Ze tonen aan dat een gezonde levensstijl die niets kost, de beste garantie is op een zeer lang en gezond leven. Goed leven is zelfs belangrijker dan medische doorbraken, die de gemiddelde levensverwachting maar iets laten stijgen. Het gaat hierbij wel om gemiddelden, je kunt natuurlijk pech hebben en ondanks een goede levensstijl een ziekte oplopen.
Roken zorgt gemiddeld voor de snelste dood, maar niet voor een hoger aantal jaren met een lichamelijke handicap. Obese mensen en zij met een verhoogde consumptie van alcohol kunnen wél verwachten een langere periode van hun leven door te brengen met een handicap.
Als matige drinkers worden in dit onderzoek mannen gezien die minder dan 14 alcoholische drankjes per week nuttigen, en vrouwen met minder dan zeven alcoholische dranken. Als niet te zwaar gelden mensen met een body mass index onder de 30. Als niet-rokers personen die minder dan honderd sigaretten in hun leven hebben gerookt.

(bron FAQT)