Gelukkig worden?

Nieuwe kleren of een grotere tv: we denken dat we er ontzettend blij van worden. Maar dat valt fors tegen, blijkt uit onderzoek. Je kan je geld beter uitgeven aan iets dat je meer vrije tijd oplevert. Want daar word je een stuk gelukkiger van.

De onderzoekers gaven een groep mensen 40 dollar. Het ene weekend moest het geld worden besteed aan een etentje of winkelen, het andere weekend aan een dienst waarmee ze meer vrije tijd kregen.
En wat blijkt? Wanneer geld wordt ingezet om diensten te kopen in plaats van materiële zaken, zijn mensen positiever en hebben minder stress. Mensen die vrije tijd kopen, bijvoorbeeld door iemand het huis te laten schoonmaken, of door eten te laten bezorgen, zijn tevredener met hun leven.
Beter humeur

Hun gevoel van geluk ging van gemiddeld een 7,2, naar een 7,5. Hun humeur verbeterde ook over langere tijd gemeten. En dat geldt niet alleen voor mensen die veel geld te besteden hebben, maar voor alle inkomensgroepen, ongeacht hoeveel er gewerkt moet worden en hoeveel kinderen er zijn.
“Het kopen van materiële spullen verhoogt kortstondig je gevoel van geluk, omdat je een nieuw ding even leuk vindt”, vertelt onderzoeker Paul Smeets van Maastricht University, die samen met een aantal collega’s van andere universiteiten aan het onderzoek werkte. “Maar dat gevoel ebt heel snel weer weg.”
Tijd besparen

De onderzoekers keken naar het uitgavenpatroon en het geluksgevoel van ruim zesduizend Amerikanen, Denen, Canadezen maar ook Nederlanders.
En dat levert nog een aantal interessante cijfers op over Nederland op. Zo geven we bijna niets uit aan diensten die ons tijd besparen. Slechts een op de vijf Nederlanders doet dat, blijkt uit de ruim tweeduizend enquêtes die in Nederland zijn verzameld. Dat is iets minder dan in de andere landen.
Calvinistisch

En als we al geld uitgeven aan diensten, geven we ook nog eens minder uit dan het gemiddelde. Amerikanen spenderen zo’n 200 euro per maand aan diensten waarmee ze tijd mee kunnen besparen. Voor Nederlanders ligt dat gemiddeld op 150 euro. En Nederlandse miljonairs besteden niet veel meer: zo’n 200 euro per maand.
“Ik denk dat het calvinistische er een beetje in zit in Nederland”, zegt Smeets. “We denken hier eerder dat we iets zelf wel kunnen doen. Dat kan ook. Maar als je heel erg druk bent, twee kinderen naar de voetbalclub moet brengen en een fulltime baan hebt, moet je je afvragen of je dan ook nog per se zelf je huis wil poetsen. Dat vragen Nederlanders zich onvoldoende af.” (bron: RTL-Z)