Géén boetestapeling meer . . .

Mensen met schulden moeten bij de gemeente kunnen aankloppen om te voorkomen dat boetes worden verhoogd. Een verkeersboete bijvoorbeeld is bij de tweede aanmaning al drie keer zo hoog. Zo worden mensen die toch al kampen met schulden, verder de put in geduwd.
De Tweede Kamer dringt er al langer op aan om een einde te maken aan het stapelen van boetes. “Sommige mensen kunnen dat niet betalen en daar moeten we iets aan doen”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.
Je kunt niet oneindig doorgaan met verhogen, vindt ook CDA-Kamerlid René Peters. “Mensen moeten dan wel naar de gemeente stappen en hulp accepteren”, voegt D66-kamerlid Rens Raemakers toe.
Hulp accepteren
Aan de ophoging van boetes voor wie niet betaalt, wil minister Dekker niet tornen. Het is een effectief middel om te zorgen dat mensen de boete alsnog voldoen. Wel wil hij het mogelijk maken om bij de gemeente aan te kloppen voor mensen die echt niet kunnen betalen. De gemeente kan dan contact opnemen met het Centraal Justitieel Incassobureau om verhogingen van de boete te voorkomen of te schrappen.
Dekker stelt wel één voorwaarde: “Dat moet dan wel hand in hand gaan met het accepteren van hulp. Als je niet kunt betalen, ga je ook de schuldhulpverlening in.” De Tweede Kamer is blij met deze toezegging. “Dit helpt mensen met schulden echt verder”, zegt Raemakers.

(bron: RTL Nieuws)