‘Foute’ rekenrente zorgt voor extra druk op pensioenakkoord.

Net nu er een nieuw pensioenakkoord in de lucht hangt, zorgt een nieuw advies voor nog meer druk op de ketel. Pensioenfondsen zouden zich de afgelopen jaren al iets te rijk hebben gerekend.

Dat blijkt uit een nieuwe aanbeveling van een commissie onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Om te bepalen hoe pensioenfondsen ervoor staan, maken ze onder meer gebruik van de zogeheten ‘rekenrente’. Die is nodig om de verwachte rendementen voor de toekomst in te schatten en zo te bepalen of een fonds aan verplichtingen kan blijven voldoen.
Deze rekenrente is al jarenlang laag, maar volgens de commissie nog niet laag genoeg. Deze aanbevelingen zouden kunnen leiden tot een gemiddeld lagere dekkingsgraad van de pensioenfondsen van zo’n 2,5 procentpunt. Toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft al laten weten de aanbeveling volledig te onderschrijven: “De voorgestelde aanpassingen brengen de financiële positie van pensioenfondsen meer in lijn met de financieel economische realiteit.”
Als de pensioenfondsen deze aanpassingen doorvoeren, kan dat leiden tot pensioenkortingen of het niet mee laten stijgen van de pensioenen met de inflatie (indexatie).

Onlangs bereikten de overheid, werkgevers en vakbonden een principe-akkoord over een nieuw pensioenstelsel. De vakbonden moeten daar nog over stemmen. Deze nieuwe ontwikkelingen maken het belang van een nieuw stelsel om kortingen te voorkomen alleen maar groter.

(bron: Plusonline)