Energie besparen in de zomer

De meeste energie wordt verbruikt tijdens de koude periode in het jaar waarin de verwarming veel aan staat. Maar ook in de zomer kun je, vooral op elektra, behoorlijk wat besparen. Wij geven je tips. 

1. Houd de warmte buiten

Een belangrijke factor voor het energieverbruik in de zomer is het koel houden van de woning. Als dat niet lukt kun je veel energie verbruiken door het koelen van de woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van een airco. Met de steeds warmere zomers kunnen we veel leren van zuid Europese landen.

 • Scherm de zon af
  Voorkomen is beter dan genezen. De beste manier om je huis koel te houden is door de zon af te schermen. De meest effectieve manier is van buitenaf. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonneschermen of screens. Is dit niet mogelijk, gebruik dan gordijnen of jaloezieën aan de binnenkant om de zon af te schermen.
 • Sluit ramen en deuren
  We hebben bij mooi weer de nijging om ramen en deuren wagenwijd open te zetten, maar dat is op het warmste moment van de dag niet handig. Uiteraard moet je wel een beetje stroming van lucht hebben om te voorkomen dat de lucht ongezond wordt. 
 • Koel de woning ’s avonds
  Zodra het ’s avonds buiten koeler is dan binnen kun je het beste ramen en deuren openen. Let wel op insluipers, die loeren namelijk op deze momenten om je huis binnen te dringen. Zorg voor stroming van koele lucht van beneden naar boven. Warme lucht stijgt op ten opzichte van koude lucht. Door bovenin de woning (dak)ramen te openen stroomt koele avondlucht door de hele woning. Sommige woningen hebben hiervoor speciale voorzieningen, waardoor ze, zonder het risico op insluipers, hun huis ‘s avonds en ‘s nachts kunnen koelen. Dit wordt ook wel zomernachtventilatie genoemd. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, zet deze op de hoogste stand om de koele avondlucht naar binnen te halen. Dat vraagt wat extra stroom, maar hierdoor hoeft je energieslurpende airco minder vaak aan. 
 • Zorg voor een groene tuin in plaats van tegels
  Een handige manier om de zon buiten je huis te houden en te zorgen dat je tuin koeler blijft is het planten van bomen en struiken. Loop maar eens onder bomen tijdens warme dagen. Je merkt dat het een stuk koeler is. Omgekeerd zullen veel tegels in jouw tuin juist zorgen voor extra opwarming. Het voordeel van bladverliezende bomen en struiken is dat ze in de zomer de zon kunnen afschermen en in de winter juist de zon door kunnen laten, waardoor je juist wel warmte van de zon kunt gebruiken om je woning op te warmen. Klimplanten op gevels kunnen er ook voor zorgen dat de gevels minder warm worden. Zeker bij  ongeïsoleerde gevels kan een klimplant zorgen voor schaduw en stilstaande lucht, waardoor de hitte (en kou in de winter) geen vat krijgt op de gevel achter de klimplant. 
 • Gebruik een ventilator in plaats van een airco
  Als je de warmte toch binnen hebt gekregen is het voordeliger om een ventilator aan te zetten in plaats van een airco. Een airco verbruikt namelijk meer energie. Eventueel kun je voor de ventilator nog een bak met ijs zetten, waardoor de lucht ook nog iets kan afkoelen. Als je toch kiest voor een airco is een vaste airco het meest voordelig in het gebruik. Een mobiele airco werkt minder effectief en verbruikt daardoor meer energie. Dit heeft vooral te maken met het feit dat bij een mobiele airco de luchtuitlaat provisorisch wordt geplaatst, waardoor een deel van de lucht verloren gaat. Een vaste airco is wel duurder en dient door een erkende installateur te worden geplaatst. 
 • Kook niet of buiten
  Als de temperatuur in de woning al is opgelopen kun je misschien beter niet meer in huis koken. Een kook- of gasplaat of oven zorgt juist voor extra warmte in huis. Juist in de zomer kun je prima buiten koken (barbecueën) of kies voor een frisse salade.   

2. Verstandig gebruik apparaten

Door slim met je apparaten om te gaan kun je besparen op je elektriciteitsrekening. Dat begint al door bij de aanschaf van apparaten te letten op het energielabel. Veel apparaten in huis, zoals een koelkast, vaatwassers, wasmachines, drogers en airco’s hebben verplicht een energielabel waardoor je goed kunt vergelijken welk apparaat het zuinigst is.

 • Koelkast/vriezer
  Zorg voor voldoende ruimte en ventilatie, zodat de koelkast zijn warmte goed kwijt kan. Plaats de koelkast niet in een warme schuur en scherm de zon af als die op de koelkast schijnt. Daarnaast is het goed om het vriesvak regelmatig te ontdooien. Heb je een oude koelkast? Vervang hem door een nieuwe. Oudere modellen koelkasten en vriezers verbruiken zoveel stroom dat het uit kan om een apparaat van 7 à 8 jaar oud te vervangen door een energiezuinig apparaat. 
 • Wasdroger
  Hang de was buiten. Dat gaat in de zomer bijna net zo snel als in de wasdroger. 
 • Stand-by stand
  Zet apparaten helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. Hoewel de stand-bye stand van veel moderne apparaten weinig stroom verbruikt is het toch beter om de apparaten helemaal uit te zetten. Met een stekkerdoos met schakelaar kun je meerdere apparaten in een keer allemaal uit zetten. Haal daarnaast laders uit het stopcontant als je deze niet gebruikt. Anders verbruiken ze toch nog energie en blijven ze warmte uitstralen. 
 • Ledverlichting
  Gebruik ledverlichting. Een reden waarom ledverlichting zo efficiënt werkt, is dat ze niet alleen lang mee gaan, maar dat ze ook minder warmte ontwikkelen dan de ouderwetse gloeilampen. Opgeteld kan dit behoorlijk wat warmte schelen in de zomer. 

3. Besparen op (warm) water

Ook op water kun je besparen in de zomer. Met een paar simpele tips kom je al een heel eind.

 • Waterbesparende douchekop
  Een gemakkelijke manier om op warm water te besparen is met behulp van een waterbesparende douchekop. Deze geeft nog steeds een aangenaam douchegevoel, maar verbruikt veel minder warm water. 
 • Douche korter en kouder in plaats van in bad
  Je kunt er ook voor kiezen om wat korter te douchen. Met een douchetimer kun je bijhouden hoe lang je onder de douche staat. Bij warm weer koel je veel beter af als je de douche wat kouder zet. En mijd het bad. Dit kost een stuk meer warm water dan de douche.
 • Schaf een zonneboiler aan
  Het vraagt wel een investering, maar je kunt met een zonneboiler ongeveer de helft van het energieverbruik besparen. Je kunt op de aanschaf van een zonneboiler ook subsidie krijgen. 
 • Douche WTW (warmteterugwinning)
  Een douche-WTW kan een aanzienlijke besparing geven op het warm water gebruik. Een douche-WTW maakt gebruik van de warmte van het douchewater wat door het putje stroomt om daarmee het koude water voor te verwarmen. Er zijn verschillende uitvoeringen. Ingebouwd in het putje, in het lijnafvoersysteem, verwerkt in de douchebak of verwerkt in de verticale rioolleiding onder de douche. 

4. Besparen in de tuin

Ook in de tuin kun je meer op elektriciteit besparen dan je denkt. 

 • Grootverbruikers in de tuin: vijverpomp, terrasverwarming
  Ook in de tuin komen grootverbruikers regelmatig voor. Een vijver met een waterloop of sproeier is wel gezellig, maar gebruikt veel stroom als die continu aan staat. Een timer kan een oplossing zijn om de pomp van de vijver alleen te gebruiken als je in de tuin zit. Overigens zijn er ook pompen met eigen zonnecellen en een batterij. Het voordeel daarvan is dat ze ook zelfstandig kunnen werken en er geen stroomaansluiting nodig is. Elektrische terrasverwarming is nooit een energiezuinige oplossing. Gebruik in plaats daarvan een extra trui of een kleedje.
 • Ledverlichting en zonneverlichting
  Net als in huis is ledverlichting de beste optie voor in de tuin. Nog voordeliger is ledverlichting met een eigen batterij en zonnecellen. Het voordeel van ledverlichting is dat ze meestal op veel lagere stroomspanning werken, waardoor ze ook veel veiliger zijn. 
 • Zwembadje
  Het vullen van een kinderbadje met warm water kost ook de nodige energie. Met een beetje planning kun je er ook voor zorgen dat het kinderbadje vanzelf wordt opgewarmd door de zon.  
 • Bron: Vereniging Eigen Huis