Elf tips om te slapen in de hitte

In de zomer kan het tropisch warm zijn. Overdag is dat leuk, maar die hitte is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Elf tips om in de hitte de nacht goed door te komen.’s Middags ligt u aan het strand of aan het zwembad, eet u ijsjes en doet u vooral niet te veel. Maar als u ’s avonds uw bed ligt en in slaap probeert te komen begint de ellende. Zweten, klamme dekens en woelen, dat is dan vooral waar u mee bezig bent. Elf tips om de nacht door te komen. 

1. Werk met de natuur, niet tegen

U zet al snel overdag de ramen open om het af te laten koelen. Heel logisch, maar toch niet. Hierdoor kan de ruimte zich namelijk vullen met warme lucht, terwijl u juist koelere lucht wilt hebben. Veel beter is om alle ramen dicht te houden en de gordijnen, lamellen en het luxaflex te sluiten. Zo houd u de warmte buiten en blijft het binnen lekker koel. Als het ’s avonds weer is afgekoeld zet u alles open voor de frisse lucht. Doe wel het licht uit om muggen buiten te houden of gebruik horrengaas.

Leestipwat is beter slapen met het raam open of met het raam dicht?

2. Zet uit dat ding

Apparaten produceren warmte. En dat wilt u nu net niet als buiten de mussen van het dak vallen. Zet daarom alle apparaten die niet per se aan hoeven te staan uit. Bijvoorbeeld de tv, computer of verlichting die onnodig brandt. 

3. Koel de badkamer uit

Zoek voordat u gaat slapen nog even de verkoeling op in de badkamer. Een lauwe douche of een lekker koel bad kan u helpen ontspannen en aangenaam uw bed in te stappen. Zet de kraan niet te koud. Anders gaat uw lichaam proberen weer op te warmen. 

4. Houd uw hoofd koel

Een doorsnee kussen houdt warmte vast. Een boekweit kussen veel minder. Dus is koel uw doel? Dan zorgt een boekweit kussen voor een aangenaam slaapgevoel. 

5. Koop een koude doos

De allerbeste oplossing is natuurlijk gewoon een airconditioning. De aanschaf is een rib uit uw lijf, maar dan heeft u ook wat. U kunt ze laten inbouwen of u kunt voor de mobiele variant gaan. Inbouw is de duurste optie, maar dan is alles wel mooi weggewerkt en hoeft u er niet meer naar om te kijken. Een mobiele airco heeft als voordeel dat u hem zo naar een andere kamer rolt. U moet dan wel een slang uit het raam hangen voor de luchtafvoer. 

6. Zet een propeller in uw kamer

Het bestaat al tientallen jaren maar werkt nog steeds: de ventilator. Hang hem aan uw plafond of koop een handzamere variant. Een ventilator zuigt van achteren lucht en blaast het vervolgens aan de voorkant uit. Zet als het ’s avonds is afgekoeld de ventilator voor een open raam. De ventilator zal de koele lucht van buiten uw kamer in blazen. Ze zijn ook met timer verkrijgbaar. Dan slaat hij automatisch af en heeft u dat ding niet de hele nacht aanstaan. 

7. Bevroren water

Vries een fles met water in of vul een vormpje met water om ijsblokjes te maken. Haal de fles ijs of de ijsklontjes uit de vriezer en doe ze in een bak. Zet de bak onder de ventilator. De ventilator zal heerlijk koude lucht door uw huis blazen. Daar koelt u van af! 

8. Rondjes lopen

Het is in de zomer nog lang licht. Maak voor u ’s avonds gaat slapen nog even een wandelingetje buiten om lekker uit te waaien. Het is dan al een stuk afgekoeld waardoor u het zelf ook minder warm krijgt. 

9. Slaap beneden

Slaapt u op zolder? Hartstikke fijn, maar dan alleen in de winter. Met het warme weer stijgt de warme lucht namelijk naar boven. Worden de temperatuur en benauwdheid u te veel? Dan kunt u beneden gaan slapen. Dat scheelt al snel een paar graden. 

10. Natte lap op uw hoofd

De meeste warmte verliest u via uw hoofd. Maak daarom een washandje nat en leg het op uw voorhoofd. U kunt ook een natte handdoek in uw nek leggen. Zo zorgt u op een simpele manier voor wat verkoeling. 

11. Trek wat aan

Het lijkt misschien tegenstrijdig om als het warm is een pyjama aan te trekken. Maar een pyjama vangt uw zweet op. Dit zweet zou anders in het beddengoed terecht komen. Het is dus toch niet zo’n gek idee om te gaan slapen met wat kleren om het lijf.

Bron: PlusOnline