Einde belastingvrij schenken in zicht?

Op dit moment mogen ouders en grootouders, (klein)kinderen tussen de 18 en 40 jaar, eenmalig €105.302,- schenken voor de woning. Dit geld mag gebruikt worden voor de aankoop van een huis, het aflossen van de hypotheek of voor een verbouwing. Maar het einde van deze zogeheten ”jubelton” lijkt in zicht.

Belastingvrije schenking voor starters kent twee kanten 

Waar het kabinet theoretisch gezien starters in de markt wilde helpen bij de aankoop van een woning, laat de praktijk het tegenovergestelde zien. Het voordeel van belastingvrij schenken heeft vooral een positieve uitwerking op (klein)kinderen van vermogende (groot)ouders. Voor hen is het overbieden op een woning makkelijker. Mede hierdoor zijn huizenprijzen explosief gestegen en is er zelfs sprake van een groeiende kloof tussen arm en rijk.
Bij de formatie van het nieuwe kabinet ligt de jubelton vrijwel zeker op tafel. En als u de stemming in politiek De Haag volgt, is het niet uitgesloten dat de belastingvrije schenking wordt versoberd.

Hoge kosten voor schenken bij wegvallen vrijstelling

Wie overweegt kinderen of kleinkinderen een belastingvrije schenking te doen, kan dit het best zo snel mogelijk in gang zetten. Wanneer het belastingvrij schenken komt te vervallen, moet de ontvanger over een bedrag van €100.000,- maar liefst €9.339 aan belasting betalen. Betaalt de schenker de belasting dan ligt dit bedrag een stuk hoger en gaat er €10.337,- naar de belastingdienst. 

Hoe kan ik mijn (klein)kinderen een schenking doen voor de woning? 

Nadat de hypotheek gepasseerd is bij de notaris, wordt het geld overgemaakt op uw rekening. Waarna u de schenking aan kind of kleinkind kunt doen. Om schenkbelasting te voorkomen hoeven zij enkel bij de jaarlijkse belastingaangifte te vermelden dat het een eenmalige belastingvrije schenking voor de woning betreft. 

Voorkom onnodig veel belasting betalen 

Wat het besluit van het kabinet in 2022 zal zijn is nog niet bekend. Eind december komt hier meer duidelijkheid over en zal bekend worden wat de nieuwe vrijstellingsnorm wordt. Wie er over nadenkt om de kinderen of kleinkinderen op korte termijn een handje te helpen bij de aankoop, verbouwing of aflossen van de hypotheek, kan dit daarom het best zo snel mogelijk doen. Zo gaat er in ieder geval niets van de schenking verloren.
Meer weten over uw financiële mogelijk m.b.t. een schenking aan uw (klein)kinderen. Bereken vrijblijvend naar de mogelijkheden met uw hypotheek. 

Bron: Plusonline