EHBO-training . . . onderschat!

In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 600.000 mensen op de eerste hulp door ongelukken in en rond het huis. Dagelijks worden gemiddeld 600 mensen het slachtoffer van een ongeval op de werkvloer. Hoewel het in het overgrote geval gaat om klein tot middelmatig letsel, zitten hier ook fatale ongevallen tussen waarbij kennis van Eerste Hulp Bij Ongelukken het verschil tussen leven en dood had kunnen maken voor het slachtoffer. 

Het is daarom ook raar dat in Nederland slechts drie procent van de bevolking een EHBO-diploma heeft. Vergelijk dat maar eens met de situatie in Noorwegen, waar 95 procent van de bevolking een EHBO-training heeft gehad en in Duitsland, waar 80 procent van de mensen een EHBO-diploma heeft.

Nog wat cijfers: als de ademhaling van een slachtoffer is gestopt duurt het vier minuten voordat het hart ook stopt. Na zes minuten zonder te ademen ontstaat er permanente hersenschade. Als je deze gegevens koppelt aan de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance in Nederland van 6,5 minuten, dan wordt het belang van kennis van EHBO overduidelijk.

(bron: EHBO-cursus / ABW)