Een kopje koffie: gezond, of toch niet?

Vergroot of verkleint koffie de kans op kanker?

In Nederland drinken we gemiddeld bijna vier kopjes koffie per dag. Maar zijn dit eigenlijk te veel kopjes of kan dit geen kwaad voor onze gezondheid? En kan koffiedrinken de kans op kanker vergroten of juist verkleinen?

Drink jij ongeveer vier kopjes koffie per dag? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over mogelijke negatieve effecten. Dit verschilt alleen wel van persoon tot persoon. Zo gelden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren andere adviezen en zijn vier kopjes koffie op een dag voor hen niet zo verstandig.

De stof cafestol in koffie

Cafestol is een stofje dat voorkomt in koffie. Dit stofje verhoogt ons slechte cholesterol, ook wel LDL-cholesterol genoemd. Een hoog gehalte aan LDL-cholesterol is niet goed voor onze bloedvaten en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

De manier waarop koffie wordt gezet heeft invloed op de hoeveelheid cafestol in de koffie. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe minder cafestol erin zit. Zo bevatten koffie gezet met een cafetière en kookkoffie veel cafestol. Het advies is daarom om niet meer dan één kop koffie per dag te drinken gezet met een cafetière. Kookkoffie kun je beter helemaal niet drinken.

Vanwege de hoeveelheid cafestol geldt ook het advies om niet meer dan twee tot drie kopjes espresso of koffie gemaakt van koffiecups te drinken. Het beste kun je kiezen voor koffie gezet met een papieren filter, koffie gemaakt van koffiepads of koffie uit een koffieautomaat.

Vergroot of verkleint koffie de kans op kanker?

Onderzoek laat tot nu toe zien dat koffie mogelijk kan beschermen tegen lever- en baarmoederkanker. Omdat koffie op veel verschillende manieren kan worden gedronken is er meer onderzoek nodig voordat er een aanbeveling over koffie kan worden gedaan. Zo moet er onder andere worden gekeken naar hoeveel koffie er wordt gedronken en hoe de koffie wordt gezet. Ook moet er rekening worden gehouden met de rol van koffie bij andere ziekten.

Advies voor koffieliefhebbers

Koffie zonder suiker is prima om dagelijks te drinken, met een maximum van vier kopjes per dag. Het draagt bij aan de 1,5 tot 2 liter vocht die we per dag nodig hebben. Tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding geven is het advies om niet meer dan één kopje koffie per dag te drinken.

Wil je gezond(er) drinken, maar weet je niet hoe dat moet? Lees de tips van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.

Bron(nen):