De vorst helpt een handje mee . . .

De voorjaarsschoonmaak kennen we, maar wist je dat vrieskou ook mogelijkheden biedt voor huishoudelijke klusjes? Met deze tips maak je optimaal gebruik van de kou!

1. Schone vriezer

Een vriezer met een dikke laag ijs verbruikt veel meer stroom. Bovendien duurt het langer voordat producten ingevroren zijn in een aangekoekte diepvries. Ontdooien en poetsen dus! Juist handig als het vriest, want alle bevroren producten zet je dan gewoon buiten. Als je dat in de zomer doet, ontdooit al het eten en dan kun je het niet nóg eens invriezen. Een perfect klusje voor de winter dus. Hier vind je een stappenplan voor het ontdooien van de vriezer.

2. Afscheid nemen van huisstofmijt

Een handige tip voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt: hang je dekbed, hoofdkussen en vloerkleed buiten. De vieze beestjes vriezen dood in de kou. Dit geldt overigens ook voor kleding: hang het gewoon buiten aan de lijn op. Zeker als de zon schijnt. Het bespaart energiekosten en je was ruikt heerlijk fris daarna. Als je de bevroren was binnenhaalt, zul je zien dat het binnen zo weer droog is.

Extra tip: Als je toch bezig bent met je beddengoed, kun je net zo goed ook je matras buiten zetten. Wil je het niet zomaar op de grond zetten? Plaats dan wat stukken hout of leg een paar stenen neer waar je het matras opzet en laat het schuin tegen een muur of schutting leunen. Weg huisstofmijt!

3. Een stralend, schoon vloerkleed

Ligt er droge, poederachtige sneeuw buiten? Dan kun je daarin je vloerkleed schoonmaken. Leg het vloerkleed met de goede kant op de sneeuw, klop er zachtjes op en laat het kleed vervolgens goed drogen. Door de sneeuw worden de kleuren van het tapijt een stuk mooier en wordt het vuil gemakkelijk verwijderd.

4. Weg kriebeltrui!

We kennen het allemaal: van die heerlijke, warme truien die helaas énorm kriebelen. Gelukkig is tegen dat laatste iets te doen. Maak de trui een beetje vochtig, pak een plastic tas en doe hier je trui in. Vervolgens laat je hem een nachtje liggen in de vrieskou. De volgende ochtend haal je de trui voorzichtig uit de zak en laat je die rustig ontdooien. 

5. Frisse sportspullen

Ook handig: sportspullen die je niet te vaak in de wasmachine wilt gooien, zoals helmen of scheenbeschermers, leg je buiten in de vrieskou. Stop ze eventueel in een plastic zak, laat ze een paar uur buitenliggen en alle bacteriën worden gedood en de nare geurtjes verdreven.

Bronnen: RTL Nieuws