De nieuwste woonvormen voor senioren

Nu ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, ontstaan er allerlei nieuwe woonvormen speciaal voor senioren. Ter inspiratie een aantal voorbeelden.

Polder Hofje in Anna Paulowna

In de kop van Noord-Holland ligt in Anna Paulowna een klein ‘dorpje’ in een dorp. Het is het Polder Hofje, een woongemeenschap voor 55-plussers waar bewoners comfortabel oud kunnen worden, ook als ze lichamelijke gebreken krijgen. De woningen zijn ruim opgezet, bestaan uit twee woonlagen en hebben een lift. Er is een gemeenschappelijke recreatieruimte waar een vast team van verzorgenden en verpleegkundigen elke werkdag aanwezig is om vragen te beantwoorden en zorg te geven. Het wonen op een hofje betekent dat de bewoners veel contact hebben met elkaar en elkaar waar mogelijk helpen.

Simeon & Anna, woonzorglocatie in Rotterdam-Zuid

In Simeon & Anna in Rotterdam-Zuid wonen jong en oud, kwetsbare en minder kwetsbare mensen samen in een betaalbaar woonzorgcomplex. Alle bewoners zetten zich minstens tien uur per maand in voor elkaar. De een doet boodschappen voor de buurvrouw, de ander een klusje voor de buurman. De buurtbewoners hebben verschillende culturele achtergronden en de voorzieningen in Simeon & Anna sluiten daar zoveel mogelijk op aan. Er is een restaurant, een terras en een tuin en een tweedehands kledingwinkel.

‘t Stoom in Veldhoven

In het dorp Oerle, onderdeel van Veldhoven bij Eindhoven, is ´t Stoom opgezet, een nieuwbouwproject voor wonen met zorg, bestemd voor dorpsbewoners die intensieve zorg nodig hebben. Deze woonvorm bestaat uit sociale huurwoningen, groepswoningen voor mensen met een verstandelijke beperking en een groepswoning voor ouderen met dementie. In hetzelfde complex is een gezondheidscentrum gevestigd met een huisarts, fysiotherapie en wijkverpleging. Verschillende zorgorganisaties werken samen om om alle bewoners de zorg te geven die ze nodig hebben. Het belangrijkste is dat familie, vrienden en vrijwilligers in de buurt wonen. Zij worden zoveel mogelijk betrokken bij de activiteiten in ‘t Stoom en komen regelmatig langs.  

Akropolistoren in Amsterdam

De Akropolistoren op Zeeburgereiland in Amsterdam geeft onderdak aan een humanistische woongemeenschap voor 55-plussers. De helft bestaat uit sociale huurwoningen, de andere helft is vrije sector. Alle bewoners zijn lid van de bewonersvereniging en samen organiseren zij activiteiten. Zo zijn er eetgroepen en fietsclubs. De toren telt veertien verdiepingen en bovenin is een gemeenschappelijke ruimte met een groot terras. Daar kunnen bewoners meedoen aan culturele activiteiten, samen film kijken of darts spelen.

Verzorgd Wonen in Nieuwegein

Verzorgd Wonen in Nieuwegein bestaat uit een aantal sociale huurwoningen voor mensen die zorg nodig hebben. Bestaande woongebouwen zijn hiervoor aangepast, zodat de bewoners er comfortabel oud kunnen worden. Winkels en andere voorzieningen zijn altijd in de buurt. Iedereen met een indicatie Wet langdurige zorg (Wlz) of Zorgverzeringswet (Zvw) kan zich voor Verzorgd Wonen inschrijven.

Zorgcomplex Dokter Eekmanhof in Denekamp

Het Dokter Eekmanhof is een groepswoning voor ouderen met dementie. Ze wonen er in hun bekende omgeving, met familie en vrienden in de buurt. Het hofje ligt in het centrum van Denekamp en dorpsgenoten kunnen er binnenlopen voor een praatje of een kop koffie. De bewoners zelf kunnen alleen onder begeleiding het huis uit. In het hofje hebben de bewoners hun eigen zit- en slaapkamer en een badkamer. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte. Op de eerste etage wonen ook mensen die zorg nodig hebben, maar daar wonen de bewoners zelfstandig. Als dat niet meer gaat, kunnen ze naar beneden verhuizen.

Klinkenberg in Ede

De Klinkenberg in Ede is een woonzorgcentrum voor mensen met lichamelijke beperkingen en mensen met dementie. Voor iedere tien appartementen is er een huiskamer met een ruim balkon. Ook zijn er eenkamerappartementen voor kortdurende zorg. Het complex bestaat uit vier met elkaar verbonden gebouwen rond een plein en met een parkachtige tuin eromheen. De omgeving nodigt uit om naar buiten te gaan en andere bewoners te ontmoeten. Er is een beweegtuin waar ook buurtkinderen gebruik van maken en er is een dierenweide voor jong en oud. Ook worden er activiteiten georganiseerd, zoals burendagen, een heideweek, voorstellingen en een kerstmarkt.

Bron: Plus Magazine