De nieuwste babbeltrucs, kent u deze al?

Bij een babbeltruc gebruikt een crimineel een smoes of leugen om uw woning binnen te dringen en geld, pinpas of waardevolle spullen te stelen. Deze criminelen gebruiken verschillende smoezen en leugens, die regelmatig wisselen. Enkele voorbeelden van de laatste nieuwe babbeltrucs. Trap er niet in!

Kapotte waterleiding

Een vrouw komt een man tegen in de lift van haar flat. Hij vertelt dat hij de waterleiding van de buren aan het controleren is. Even later belt de man ook bij deze vrouw aan en vraagt of hij ook haar waterleiding kan controleren. De man stapt samen met een vrouw naar binnen. Terwijl hij met het slachtoffer praat, steelt de vrouw de sieraden uit de slaapkamer.

Gearresteerde dief

Een man belt aan en doet zich voor als politieagent. Hij heeft een afspraak bij een buurman, maar die is niet thuis. De “politieagent” vraagt of hij het toilet mag gebruiken. Daarna vertrekt hij. Even later krijgt de bewoner een telefoontje. De politie heeft een nepagent gearresteerd en bij hem de pinpas van de bewoner aangetroffen. De politie wil de bewoner doorverbinden naar de bank, zodat hij zijn pinpas kan blokkeren. U wordt vervolgens doorverbonden naar een handlanger, die vraagt naar uw gegevens. U denkt dat u met de bank belt en geeft niets vermoedend uw gegevens af. Vervolgens wordt uw rekening leeggehaald.

Pakketbezorger

Een pakketbezorger belt op terwijl u niet thuis bent. U kunt een afspraak maken om tegen een vergoeding van één euro het pakket ergens af te halen of u kunt een tweede bezorgpoging plannen. De “bezorger” komt dan langs met een mobiel pinapparaat. Het doel is uw pinpas en pincode te bemachtigen. Na het pinnen van die ene euro krijgt u ongemerkt een andere pinpas terug bijvoorbeeld. Of uw pas wordt geskimd. Beide zijn in de praktijk voorgekomen. De “pakketbezorger” kijkt de pincode af en haalt geld af bij een pinautomaat.

Thuiszorgmedewerker

Er staat een thuiszorgmedewerker voor de deur. “Ik kom kijken of u het allemaal redt”, zegt hij of zij. Het lijkt allemaal echt, inclusief het pasje om de nek. De nep-thuiszorgmedewerker probeert de bewoner af te leiden, zodat een handlanger naar binnen kan sluipen op zoek naar waardevolle spullen. Er is ook een bende die zich uitgeeft als verpleegkundigen die bloed komen afnemen voor een medische controle. Meer hierover ziet u in dit filmpje.

Volle boodschappentas

Jonge vrouwen gaan huizen langs om ouderen met een zware boodschappentas te helpen. Ook als de bewoner zegt dat de vrouwen de tas bij de deur kunnen neerzetten, lopen ze door en zetten ze de tas binnen. Terwijl de bewoner erachteraan loopt, glipt een handlanger naar binnen en krijgt zo de kans om waardevolle spullen te stelen.

Nieuwe buren

Een onbekende stelt zich voor als een nieuwe buurman of buurvrouw. Hij of zij wil graag met u kennismaken of vraagt om een glaasje water. Als u samen met uw nieuwe buurman of buurvrouw in de keuken staat, glipt een handlanger naar binnen.

Het bestrijdingsbedrijf

‘Hallo, we zijn van het bestrijdingsbedrijf.’ Ja, zelfs deze truc wordt gebruikt om bij mensen binnen te komen. Bijvoorbeeld omdat er een plaag is van enge beestjes, zoals de bedwants. Ook hier is het advies: laat ze niet zomaar binnen, vraag legitimatie en bij twijfel bel de politie.

Wat als het u overkomt?

Heeft u toch iemand binnengelaten die niet te vertrouwen was? Bel dan zo snel mogelijk de politie. Bel 112 als de dader nog in de buurt is. Is de dader al weg, bel dan de algemene meldlijn 0900-8844. Uw aangifte kan voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden.

Bron: RABObank