Darm & Brein en ouder worden

Hou je darmen vrolijk!

Rustig genieten van onze oude dag? Daar gunnen maar weinig zich de tijd voor. Sommige gepensioneerden hebben het soms drukker dan ooit! Oppassen op de kleinkinderen, vrijwilligerswerk, nieuwe hobby’s, bij vrienden langs… Nee, we zitten zelden achter de geraniums. Het is natuurlijk heerlijk en ook gezond om flink bezig te zijn, maar het kan soms ook te veel worden. Overal op tijd willen zijn, piekeren, gejaagdheid, dat is uiteraard níet de bedoeling. Als je volle agenda voor stress zorgt, kan het geen kwaad om even wat meer tijd voor jezelf in te ruimen en tot rust te komen.

Leefstijl

Een boek lezen, muziek luisteren, lekker wandelen in de buitenlucht… Bewegen is goed voor je spieren en je voelt je daarna vaak een stuk beter. Je darmen worden ook blij van een flinke portie beweging, net als van gezond eten.

Zeker vezelrijke voeding en genoeg vocht dragen bij aan een gezonde leefstijl. En aan een goed humeur, want wist je dat er een verband is tussen je brein en je darmen? Ze communiceren constant met elkaar. Een goede reden om je darmen vrolijk te houden. Lees hier over de communicatie tussen je darm en je hersenen.

Invloed van je leeftijd

Als je ouder wordt, verandert de samenstelling van je darmmicrobiota. Dit zijn de micro-organismen die in je darmen leven en bestaat vooral uit bacteriën. Het aantal verschillende soorten vermindert. Van sommige bacteriestammen krijg je er meer maar anderen nemen juist enorm af. Dit heeft onder andere te maken met een veranderde leefstijl en woonomgeving, gemiddeld wat minder beweging en eventueel medicijngebruik.

Eet je darmen blij

De darmmicrobiota is belangrijk voor je spijsvertering, stoelgang en immuunsysteem. Om deze darmbacteriën ‘blij’ te houden, is het belangrijk om voldoende te bewegen, genoeg te drinken en gezond te eten.

Vooral vezels, daar zijn ze gek op. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen en groente en fruit. Je humeur knapt er ook van op. Want wist je dat er een verband is tussen je brein en je darmen? De darmbacteriën communiceren met je hersenen en omgekeerd. Meer over de link tussen darm en brein.

Bron: Gezondheidsnet Partner