Dag der Democratie en Corona

Mijn vrouw vraagt me de laatste weken regelmatig, waarom wij ons moeten houden aan allerlei logische, maar soms ook onbegrijpelijke beperkingen, die door de overheid zijn opgesteld vanwege de pandemie. Terwijl de overheid de beperkingen een dagje vrij geeft op 17 maart, als we mogen stemmen.

Ik heb moeite om een goed antwoord te geven. Ook ik vind het erg belangrijk om gebruik te kunnen maken van mijn democratisch recht; elk bezoek aan een stembureau geeft me in ieder geval het gevoel, dat mijn stem telt. Dat moet gevierd worden; we mogen tenslotte al ruim 75 jaar in vrede leven en bovendien in een democratisch land.

Het is alleen niet te verklaren, dat de minister-president ons als het ware een vrijgeleide heeft gegeven om deze woensdag na 21:00 uur buiten te zijn. Daar heeft u deze dag geen (leen)hond voor nodig: als de BOA u aanhoudt, zegt u dat u stemmen heeft geteld of het stemmen heeft gecontroleerd in een stembureau. De BOA mag u zelfs niet om bewijs vragen.

Wat ook vreemd is anno 2021 is dat we niet digitaal kunnen stemmen. Ja, het is eerder geprobeerd en dat bleek niet veilig genoeg. Maar kom op. We hebben toch allemaal een DigiD? Als de belastingaangifte veilig ingevuld kan worden via die DigiD, waarom kunnen we er dan niet mee stemmen?

Het blijft een vreemde situatie. We zitten nog midden in de derde Coronagolf en na 17 maart gaat een flink aantal partijen proberen een nieuwe regering te vormen. En die partijen moeten het eens worden over heel veel prangende onderwerpen. Midden in Coronatijd!

Ik vind het gek, dat deze partijen nu al moeten spreken over tientallen miljarden voor klimaat, zorg, onderwijs, wonen etc., terwijl de miljardensteun aan bedrijven onverminderd doorgaat.

Ik ben voorstander van een stap-voor-stap kabinet. Zorg nu eerst, dat we uit de pandemie komen. Kijk daarna naar de economische gevolgen en mogelijkheden. En ga dan verder praten over de andere onderwerpen.

Als Seniorenraad geven we u respijt, zodat u na de pandemie gaat praten over seniorenwelzijn en -woningen!

Gerard van Daalen,

reacties op deze column zijn welkom: infoseniorenraad@gmail.com

bezoek ook onze website: www.seniorenraad-westland.nl