CDA: Altijd aangifte doen!

Burgers moeten gegarandeerd binnen een dag aangifte kunnen doen bij de politie. Dat wil het CDA. Nu moeten slachtoffers te lang wachten en dat bevordert het doen van aangifte niet.
In het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid zal CDA-Kamerlid Chris van Dam pleiten voor deze ’aangiftegarantie’. Het is hem een doorn in het oog dat burgers tegenwoordig pas aangifte kunnen doen als ze een afspraak maken en daarvoor lang, soms weken, moeten wachten. Of ze kunnen het alleen via internet doen, wat voor ouderen een drempel is.
Volgens de christendemocraat haken sommige mensen daardoor af en doen zij uiteindelijk maar geen aangifte. „Aangifte doen is zó moeilijk geworden. Veel bureaus zijn ook nog eens gesloten”, verzucht hij. Van Dam wil daarom dat iedereen weer op de dag zelf aangifte kan doen, desnoods doordat agenten bij mensen thuis komen in de gebieden waar weinig bureaus zijn.
In elk geval de SP staat positief tegenover de eis, maar volgens de partij hoort er meer bij. „Prima, maar dan ook meer bureaus en meer agenten”, zegt Kamerlid Van Raak. D66 heeft dan ook twijfels over de uitvoering en haalbaarheid van dit ’sympathieke gebaar’. (bron: De Telegraaf)