Brood: geniet, maar eet met mate

Over brood doen allerlei verhalen de ronde. Eten dat spul, zeggen sommigen, want het bevat essentiële voedingsstoffen. Maar de gluten die erin zitten, zouden ongezond zijn. Welke beweringen staaft de wetenschap, en welke kunnen we verwijzen naar het rijk der fabelen?
U zult waarschijnlijk wel hebben opgevangen dat er al enige jaren een hevige discussie woedt over de vraag of brood nu wel of niet gezond is. Het Voedingscentrum betoogt dat we minstens negentig gram volkorenbrood of andere volkorenproducten dienen te eten.
Dit zou belangrijk zijn om voldoende vezels binnen te krijgen, alsook een aantal essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen en het via het bakkerszout toegevoegde jodium. De tegenstanders van brood wijzen er daarbij op dat brood ons dik maakt en dat er veel gluten in zitten, die slecht zouden worden verdragen door de darmen. Laten we de afzonderlijke argumenten op hun waarde beoordelen.
bron: HP/De Tijd.