Brandstof besparen . . .

De brandstofprijs is de afgelopen jaren flink gestegen en wordt de komende tijd waarschijnlijk nog hoger. Wat kun je doen om brandstof te besparen?

1. Vul je tank op een industrieterrein

Het verschil tussen bezinepompen langs de snelweg en op industrieterreinen of kantoorwijken is inmiddels 18 cent per liter (voor diesel 16 cent per liter). De allerlaagste prijs krijg je dus vooral in gebieden met veel kantoorpanden. 

2. Let op de stroomverbruikers

Je airco, de achterruitverwarming of de ventilator zijn de zogenoemde grootverbruikers van je auto. Ze werken op stroom, maar wel door middel van een dynamo. Een dynamo geeft extra weerstand op de motor, die daar weer harder voor moet werken. Zo verbruik je uiteindelijk dus ook extra brandstof. Tip voor in de zomer: de airco met dichte ramen is zuiniger dan open ramen, open ramen vangen wind. Zie de tip over windvangers. 

3. Vermijd gewicht en windvangers

Hele zware bepakking zorgt voor meer brandstofgebruik. Hoe lichter de auto, des te minderhard je motor hoeft te werken. Ook windvangers als dakkoffers, fietsendragers en dakdragers zorgen voor extra weerstand. Heb je ze niet nodig? Haal ze dan van je auto af. 

4. Zorg voor de juiste bandenspanning

Banden gebruiken behoorlijk wat brandstof vanwege de wrijving op de weg (zo’n 25 procent van het brandstofverbruik). Rijden met een te lage bandenspanning kan ervoor zorgen dat je verbruik met 3 tot 5 procent toeneemt. 

5. Rijd niet te snel

Deze tip klinkt misschien logisch, maar toch: als je 130 km/u rijdt, verbruik je zeker 25 procent meer brandstof dan wanneer je 100 km/u rijdt. Het is daarnaast goed om een constant tempo aan te houden. Zo hoeft de motor zich niet extra in te spanning bij het versnellen. Heb je een auto met cruise-control? Schakel dit dan in. Zo maak je hier optimaal gebruik van. 

6. Motor uit als je wacht

Zet je motor uit wanneer je voor een stoplicht (of overweg of brug) wacht of wanneer je in de file staat, uiteraard alleen wanneer je langer dan een minuut stilstaat. Heb je een start-stopsysteem? Zorg dat je dit inschakelt. Zo wordt je motor namelijk stilgelegd wanneer je in de file staat of (langer) wacht bij een rood licht. 

7. Rijd ecologisch 

In sommige auto’s zit een systeem waarmee je je verbruik duidelijk in kaart kunt brengen. Je krijgt dan punten voor ecologisch rijgedrag. Je kunt dan vaak ook je rijstand kiezen: comfort, sport of eco. Bij eco rijd je het meest zuinig, maar dit heeft wel invloed op de airco. 

Bron: AD.nl