Bijzonder veel ‘mooi-weerdagen’

Er wordt nauwkeurig bijgehouden hoeveel dagen het weer in ons land ‘mooi’ is. Juli 2018 grossiert in mooi-weerdagen, dat was vorig jaar wel anders! Welke weg slaat augustus in?
Mooi?
Voor de gemiddelde Nederlander zal een mooie dag een dag met veel ruimte voor de zon, droog en een aangename temperatuur zijn. De collega’s van het KNMI hebben er een term voor in het leven geroepen die ook in de klimatologische overzichten wordt meegenomen, zoals in deze maand juli, een zogeheten ‘ADS-dag’. De drie letters staan voor Above normal, Dry and Sunny. Het is volgens het KNMI een dag met veel zonneschijn – minstens 50% van de tijd dat ze kan schijnen -, weinig of geen regen (in 24 uur hooguit 0,2 millimeter) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van tien dagen, het decadegemiddelde. 
Nou kan het op een mooie, zonnige en droge dag ook stevig waaien (da’s mooi voor de zeilers!), maar de wind valt bij een ADS-dag toch buiten beschouwing. En extreem heet, zoals afgelopen donderdag en vrijdag, betekent natuurlijk ook een bovennormale temperatuur. Maar is dat nou mooi…? Volgens de definitie van een ADS-dag wel, dus donderdag en vrijdag waren ook ADS-dagen…De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar. In april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium ‘warm’ dan bijvoorbeeld in augustus. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde.
Juli
Niet voor ieder officieel weerstation hebben we gegevens over een ADS-dag. Maar we zien bijvoorbeeld in De Bilt, het landelijk hoofdweerstation, dat tot en met gisteren maar liefst 22 ADS-dagen in deze juli-maand zijn geteld. In Eelde gaat het tot aan vanochtend om 14 ADS-dagen, Terschelling heeft er 17, Hoek van Holland 22 en Vlissingen staat op 18 van deze dagen. Juli vorig jaar bijvoorbeeld had er een stuk minder, De Bilt kwam uit op 6 en het weerstation De Kooy, Den Helder, telde 5 ADS-dagen in juli 2017. Maar dan juli 2018! Den Helder heeft er tot nu toe maar liefst 21! Juli en augustus hebben doorgaans de meeste dagen met mooi weer. In De Bilt zijn zowel voor juli als augustus 7 ADS-dagen de norm.

Hier zitten we deze juli dus ver boven. De jaarnorm staat op 45 ADS-dagen, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. In 1947 waren er 90 ADS-dagen. Augustus van dat jaar is ook de recordmaand met 24 mooie dagen, aldus het KNMI. Overigens ligt de norm qua aantal mooi-weerdagen tegenwoordig rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot. 
Wat gaat augustus 2018 brengen?
(Bron: MeteoGroup, cijfers dus via het KNMI)