Belastingtips!

In 2019 krijgen huiseigenaren met verschillende fiscale en financiële veranderingen te maken. 
Stel klussen aan huis niet uit
Overweegt u onderhoud aan uw woning, zoals schilderwerk, stukadoren, behangen of isolatiewerk? Dan kan het voordelig zijn deze klussen nog in 2018 te laten doen of in ieder geval de factuur voor die werkzaamheden te betalen. In 2019 stijgt het lage btw-tarief namelijk van 6 % naar 9 % en wordt dit onderhoud dus duurder.
Gaat het om onderhoud aan een rijksmonument, dan kan het zeker zinvol zijn om dit in 2018 te laten uitvoeren. In 2019 komt de fiscale aftrek voor onderhoud aan monumenten te vervallen. Hiervoor in de plaats komt een subsidieregeling die strengere eisen stelt aan het soort onderhoud.
Voorkom heffing in box 3
Op 1 januari kijkt de Belastingdienst naar uw vermogen min de schulden. Is het positieve saldo boven de € 30.360 (€ 60.720 bij fiscale partners), dan bent u belasting verschuldigd in box 3. Wilt u dit voorkomen en bijvoorbeeld uw kinderen financieel steunen? Dan biedt een belastingvrije schenking uitkomst. Zolang uw kind (of de fiscale partner hiervan) tussen de 18 en 40 jaar oud is, mag u tot € 100.800 belastingvrij schenken voor de woning.
Onder voorwaarden kunt u dit bedrag ook gespreid schenken over 2 of 3 jaar. De ontvanger mag de schenking verspreid over 2 of 3 jaar gebruiken voor aflossing van de hypotheekschuld. Hiermee kan een boeterente worden voorkomen.

(bron: Ver. Eigen Huis)