Banken wijzen op risico’s van “niet-aflossen”.

Banken gaan klanten met een aflossingsvrije hypotheek aansporen om toch te gaan aflossen of geld te sparen voor later. Onder het motto ,,word ook aflossingsblij” beginnen de banken een campagne om te waarschuwen voor de financiële risico’s van een aflossingsvrije hypotheek. Ook zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat banken hun klanten actief benaderen hierover om te voorkomen dat ze voor vervelende verrassingen komen te staan.
Wie nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit, komt niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Wie al jaren zo’n hypotheek heeft wel, maar na dertig jaar in de regel niet meer. Verder kan het inkomen dalen, bijvoorbeeld wanneer iemand met pensioen gaat. De NVB wijst er ook op dat aan het einde van de looptijd minimaal de helft van de marktwaarde van de woning moet worden afgelost om een nieuwe hypotheek te kunnen afsluiten. Dat kan leiden tot hogere maandlasten. In het uiterste geval kan de consequentie zijn dat iemand zijn huis moet verkopen.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat banken klanten die hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten geen kosten in rekening moeten brengen. De vereniging heeft daar een brief over gestuurd naar ABN AMRO, Rabobank, ING en SNS.

(bron: ANP)