Alleen AOW? Vraag dan zelf energietoeslag aan!

Onlangs maakte de overheid bekend miljoenen euro’s uit te trekken om de hoge energieprijzen de compenseren. Deze compensatie krijg niet iedereen zomaar, AOW’ers met geen of een klein aanvullend pensioen, moeten de toeslag aanvragen bij de gemeente.

Niet álle huishoudens hebben recht op de energietoeslag, want deze is bedoeld voor minima met een inkomen rond bijstandsniveau. Ongeveer 800.000 huishoudens komen in aanmerking voor de tegemoetkoming.

In eerste instantie ging het om een extraatje van 200 euro, maar inmiddels is dit verhoogd naar 800 euro. Bijstandsgerechtigden hebben regelmatig contact met de gemeente en ontvangen het geld waarschijnlijk voor 1 april. 

Maar dat geldt niet voor senioren met AOW zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een minimuminkomen en werkenden die weinig verdienen.  Zij moeten daarvoor zélf bij de gemeente aankloppen. Check hiervoor de website van jouw gemeente, of bel het gemeentehuis voor meer informatie. Steeds meer gemeenten zijn bereikbaar via een verkort telefoonnummer, het zogenaamde 14+netnummer.  Zo bel je bijvoorbeeld naar de gemeenten in de regio Rotterdam met 14 010, of via 14 030 naar de gemeenten in de regio Utrecht.

Daarnaast verlaagd de overheid vanaf 1 april de accijnzen op brandstoffen, waardoor een liter normale benzine naar verwachting 17 cent goedkoper wordt. Vanaf 1 juli gaat de BTW op stroom en gas ook omlaag. Voor deze compensatiemaatregelen hoeven AOW’ers geen extra actie te ondernemen.

Bron: PlusOnline