Afremming van de opwarming van de aarde (1)

We hebben de opwarming van de aarde – zonder het in de gaten te hebben – al behoorlijk afgeremd
9 december 2019Caroline Kraaijvanger19

Onderzoek onthult dat het het Montreal Protocol – in het leven geroepen om de ozonlaag te redden – ook de opwarming van de aarde afremt.
En nog aanzienlijk ook; al met al blijkt het Montreal Protocol een grotere impact te hebben op het klimaat dan het bekende Verdrag van Kyoto, dat specifiek ontworpen was om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de opwarming af te remmen. “De acties die voortvloeien uit het Verdrag van Kyoto zullen de temperaturen tegen 2050 met zo’n 0,12 graden Celsius terugdringen – terwijl het Montreal Protocol de temperaturen tegen 2050 met een volle graad terugdringt,” aldus onderzoeker Rishav Goyal.
Over het protocol
Het Montreal Protocol werd in 1987 door vertegenwoordigers van meer dan 170 landen getekend. In het verdrag spraken de landen af om het gebruik van ozonvernietigende stoffen – zoals chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk’s) – uit te faseren. Eerdere studies hebben al aangetoond dat het verdrag een enorm positieve impact heeft op de ozonlaag (die overigens nog altijd niet helemaal hersteld is). Maar nu blijkt dus dat we met dit verdrag – zonder het in de gaten te hebben gehad – ook de opwarming van de aarde hebben afgeremd. “Samen zijn cfk’s een duizenden malen potenter broeikasgas dan CO2,” stelt Goyal. “Dus het Montreal Protocol redde niet alleen de ozonlaag, maar mitigeerde ook een substantiële fractie van de wereldwijde opwarming.”

(bron: Scientias/nl)