Ademen . . . door de neus!

Je zou denken dat ademen net zo natuurlijk is als, nou ja, ademen. De meesten van ons lijken dat wel onder de knie te hebben.
“Maar de meesten van ons ademen niet goed”, zegt ademcoach Jill McGowan tegen de Times. “De meeste mensen ademen door hun mond; onze monden zijn bedoeld om te spreken en te eten, niet om te ademen. We moeten door onze neus ademen. ‘
Ademen is big business geworden. Er zijn duizenden ademhalingscoaches en honderden apps die beloven om je adem te verbeteren. Ondertussen verkopen luxe sportscholen en luxe spa’s ‘schone ademhaling’ naast hun zoutwaterzwembaden. Oefen “juiste” ademhaling en u zult stevigere buikspieren krijgen, minder angst hebben en beter slapen.
Het is niet alleen de welzijnsindustrie die de ademhaling heeft omarmd. Wetenschappelijke onderzoekers hebben de voordelen van bepaalde methoden van ademhalen bestudeerd en concludeerden dat nasale ademhaling niet alleen de atletische prestaties kan verbeteren, maar, verrassend genoeg, ook je geheugen. Volgens Artin Arshamian, een neurowetenschapper aan het Karolinska-instituut in Stockholm, stimuleert het inademen door de neus neuronen in de bulbus olfactorius, die verbonden is met de hippocampus, de geheugenhub van de hersenen.
Ademhaling heeft ook het vermogen om controverses op te wekken. Vorige maand publiceerde Scientific American, het oudste tijdschrift in de VS, een lang artikel waarin de voordelen van “cardiale coherentie” worden geprezen, een techniek die probeert je ademhaling te coördineren met je hartslag. “De stabilisatie van de hartslag door de hartcoherentie kan angst onderdrukken”, aldus het artikel.
Woede in de yoga-wereld, die zegt dat de wetenschap nu aan de haal gaat met iets dat yoga al tweeduizend jaar weet: gecontroleerd ademhalen is goed voor je innerlijke vrede en bestrijdt stress en angst.
Als je wilt zien of jij iets kunt hebben aan een ademhalingstechniek, hierbij een oefening die goed helpt om in slaap te vallen.

Plaats je tong boven achter je voortanden, waar het gehemelte begint. Doe vervolgens je mond dicht en adem in door je neus, terwijl je dit doet tel je tot 4. Houd je adem dan 7 seconden in. Vervolgens probeer je 8 seconden lang alle lucht in je longen uit te ademen. Laat tegelijkertijd alle vormen van druk, vermoeidheid en angsten los. Herhaal deze stappen vier keer achter elkaar.

Bron(nen): Times