500.000 tekenbeten verwacht in juni en juli

Het aantal mensen dat in juni en juli wordt gebeten door een teek zal naar verwachting oplopen tot 500.000. Dat is in twee maanden tijd de helft van het jaarlijks aantal tekenbeten. Dit concluderen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University.

Elk jaar lopen we in Nederland ruim een miljoen tekenbeten op. Het aantal tekenbeetmeldingen lag in de eerste vijf maanden van 2018 29 procent hoger dan gemiddeld in de vijf jaar daarvoor. De instituten verwachten dan ook een recordjaar.

Het aantal meldingen van een tekenbeet hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. In Nederland is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar. Het bruinzwart spinachtige diertje wordt actief als het warmer is dan zeven graden.

Ziekte van Lyme
In Nederland krijgen zo’n 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme. Dit zijn ongeveer 27.000 mensen per jaar. De aard en de ernst van de klachten bij patiënten zijn verschillend. Lyme kan onder meer gewrichtsklachten, huidklachten, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek, en waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. (bron: Gezondheidsnet)