170.000 burgers kunnen hulp bieden bij reanimatie

Nederland telt 170.000 mensen die zich bij de Hartstichting als burgerhulpverlener hebben aangemeld om te helpen bij een reanimatie.

Daarmee is Nederland het eerste land ter wereld met een ‘fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners die kunnen reanimeren wanneer zij een alarm ontvangen via een oproepsysteem’, meldt de stichting. Het getal 170.000 noemt de stichting een mijlpaal, omdat daarmee 1 procent van de bevolking geregistreerd staat als burgerhulpverlener.

Met dit aantal hulpverleners is een flinke stap gezet richting de zogenoemde 6-minutenzone. Voor iemand die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt en binnen zes minuten reanimatie krijgt, is de overlevingskans het grootst. Als de 6-minutenzone goed werkt, kunnen er jaarlijks zo’n 2500 levens worden gered, ongeveer zes per dag, denkt de stichting.

Een volgende stap naar het beter maken van het landelijke oproepsysteem is volgens de Hartstichting het vergroten van het aantal beschikbare AED’s (defibrillatoren). “We hebben naar schatting 100.000 AED’s in Nederland, we weten alleen niet waar”, zegt een woordvoerder van de Hartstichting tegen RTL Nieuws.
“12.000 daarvan zijn geregistreerd bij een oproepsysteem en kunnen worden ingezet door burgerhulpverleners. Als dat er 30.000 worden, dan hebben we wat dat betreft ook een landelijk dekkend netwerk. De Hartstichting roept AED-eigenaren op hun AED te registreren.” (bron: RTLnieuws)