Welk corona-bewijs is nodig om op vakantie te kunnen?

De meest voorkomende documenten op een rij

10 juni 2021 Vaccinatiebewijzen, tests, gezondheidsverklaringen en de coronacheck-app. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden om aan te tonen dat je geen corona hebt. Maar wat heb je nu nodig in welke situatie? Maakt het daarbij nog uit of je wel of niet gevaccineerd bent en welk Europees land accepteert welke documenten? Hieronder een overzicht.

Digitaal Europees vaccinatiebewijs

Het is zeer waarschijnlijk dat er een digitaal Europees Digitaal Corona Certificaat gaat komen, dat als standaardbewijs van coronavaccinatie moet gaan gelden in alle Europese landen. Op 15 juni wordt hier een besluit over genomen door de Europese Unie. Mocht dit digitale bewijs ingevoerd gaan worden, dan zal dat zoals het er nu op lijkt per 21 juni als officieel reisbewijs kunnen gaan gelden. Het is per vakantieland verschillend wanneer invoering mogelijk is; de lidstaten hebben hier dan vanaf 21 juni 6 weken de tijd voor. Of dit ook gaat gelden voor landen buiten Europa moet nog blijken.

Coronacheck-app

Met de coronacheck-app kun je een QR-code maken van je testbewijs – en dus bewijzen dat je negatief getest bent. Op dit moment wordt de app vooral gebruikt door organisatoren van evenementen en om bijvoorbeeld bij musea of restaurants naar binnen te mogen. Om te reizen heb je hier nog niet veel aan, maar het vaccinatiepaspoort zit eraan te komen en dit zal waarschijnlijk worden gekoppeld aan de coronacheck-app.

Vaccinatiepaspoort

Uiterlijk 1 juli wil de overheid beschikken over een erkend EU Covid-19-certificaat met een QR-code. Op dit certificaat staat of je ingeënt bent tegen Covid-19, recent negatief getest bent op corona of voldoende antistoffen opgebouwd hebt omdat je corona hebt gehad.

Zoals het nu lijkt, zal de coronacheck-app gebruikt gaan worden om dit certificaat te kunnen scannen. Dan wordt de coronacheck-app naast toegangsbewijs voor evenementen dus ook een digitaal vaccinatiepaspoort, waarmee je als Nederlander vrij door Europa kunt reizen, mits je gevaccineerd bent.

Geel vaccinatieboekje

Veel landen laten reizigers toe die gevaccineerd zijn, maar zolang er nog geen Europees Digitaal Corona Certificaat is, is het vaak niet helemaal duidelijk welk bewijs wordt geaccepteerd. Sommige landen hebben aangegeven het voor veel reizigers bekende gele vaccinatieboekje te accepteren. Maar Griekenland staat bijvoorbeeld de (Nederlandstalige) vaccinatiekaart van het RIVM toe.

Het ‘gele boekje’ is ons internationale bewijs van inenten dat wordt aanbevolen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Sinds 7 juni zet de GGD er standaard een stempel van het coronavaccin in (als je het boekje zelf meeneemt), als bewijs dat je je vaccinatie gehad hebt. Maar die stempel is géén reisbewijs: het wordt in veel landen namelijk niet gezien als officieel bewijs dat je een vaccinatie tegen Covid-19 hebt gehad. (De WHO ziet het gele boekje overigens wel als bewijs van vaccinatie.)

Vanwege de grote vraag naar de gele boekjes is de ANWB voornemens om deze vanaf eind juni te gaan verkopen in de ANWB-winkels.

Negatieve PCR-test met reisverklaring

De meeste landen vereisen bij aankomst een negatieve uitslag van de PCR-test en intussen staan ook veel landen een antigeen sneltest toe. Je kunt je echter niet laten testen bij de teststraten van de GGD: deze zijn alleen voor mensen met klachten en leveren bovendien niet het juiste (Engelstalige) medische document dat je nodig hebt; een reisverklaring. Ga je op reis en moet je een negatieve PCR-uitslag kunnen tonen, dan ben je als reiziger dus aangewezen op een coronatest van een commerciële organisatie. Deze kosten worden niet vergoed. De uitslag laat meestal een dag op zich wachten. Als ANWB-lid kun je met korting zo’n test laten doen: https://www.anwb.nl/ledenvoordeel/pcr-test.

Wanneer je terugreist vanuit een land met een oranje reisadvies, heb je ook een negatieve PCR-uitslag (van maximaal 72 uur oud) nodig om Nederland weer in te komen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar, ongeacht het vervoermiddel waarmee je reist. Kun je bij controle geen bewijs overhandigen dat je een test hebt gedaan, dan riskeer je een boete van € 95. Of je een testverplichting hebt bij terugkeer naar Nederland, kun je nagaan via deze website van de overheid: Quarantaine Reischeck COVID-19 | Rijksoverheid.nl.

Andere testen die toegestaan zijn bij terugkeer naar Nederland zijn de RT PCR, LAMP, TMA en mPOCT. Kijk voor informatie, de eisen en een lijst met buitenlandse testlocaties op de pagina van de Rijksoverheid.nl.

Antigeen sneltest met reisverklaring

Bij deze sneltest heb je de uitslag binnen 15 tot 30 minuten. Je kunt deze test aanvragen inclusief een internationaal erkende reisverklaring in het Engels, of testbewijs. Ga je voor een antigeen sneltest, dan kun je ook voor een ondiepe neustest gaan. Deze ondiepe neustest is voor kinderen vaak prettiger, omdat het teststaafje minder ver de neus in gaat. Steeds meer landen staan een antigeen sneltest toe. Zie ANWB Reiswijzer.

Let wel op: voor de meeste landen moet echt een PCR-test gedaan worden om binnen te kunnen komen. Bij deze test wordt de sample namelijk in een laboratorium onderzocht en daarmee is het de meest betrouwbare test om het virus al dan niet aan te tonen.

Zelftest

Een zelftest kan niet gebruikt worden wanneer je op reis of vakantie gaat. De uitslag is minder betrouwbaar dan een PCR-test en ongeldig als reisbewijs.

Soms is het nodig een zelftest te doen voor restaurants, of andere uitgaansgelegenheden.

Passenger Locator Form

Om in geval van besmetting te kunnen achterhalen wie je contacten zijn geweest, willen sommige landen dat je een Passenger Locator Form invult bij aankomst, zoals buurlanden België en Duitsland, maar ook Italië. Zie ANWB Reiswijzer. Dit is niet nodig wanneer je slechts op doorreis bent.

Gezondheidsverklaring

Wanneer je van of naar Nederland vliegt en 13 jaar of ouder bent, moet je meestal een ingevulde gezondheidsverklaring bij je hebben. Voor de meeste landen geldt dat je bij aankomst een Engelstalige versie (Travel Health Declaration Form) moet kunnen tonen. Sommige landen verplichten reizigers die per auto reizen ook om deze verklaring bij zich te hebben. Of dat voor jouw vakantieland ook geldt, kun je vinden in de ANWB Reiswijzer.

Reiswijzer

Benieuwd of al bekend is welke testen of documenten geldig en/of noodzakelijk zijn voor jouw vakantieland? Check de ANWB Reiswijzer. Deze wordt dagelijks bijgewerkt en hier vind je dan ook altijd de meest actuele stand van zaken.

Bron: ANWB Informatie & Service