Senioren lopen warm voor groepswonen

 

Westland loopt warm voor groepswonen voor ouderen. Bijeenkomsten van het initiatief Centrum Groepswonen en de gemeente Westland voor het opzetten van woongroepen in vijf Westlandse dorpen hebben eerder dit jaar veel belangstellenden op de been gebracht. Het proces om tot ouderenwoongroepen te komen gaat daarom verder, maar door de coronacrisis gebeurt dat nu in een ander tempo.

door Evelyne Lammerding

Ze hoeven nu nog niet in een woongroep voor ouderen te wonen, maar over een jaar of drie zien ze zichzelf wel zitten in een woongroep. Daarom zijn Erik Scheltes (73) en Joke Olsthoorn (69/ Seniorenraad Westland) uit Monster naar de bijeenkomst over groepswonen in Monster gekomen.

Die heeft begin maart plaats in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk. Ook voor groepen in Naaldwijk, ‘s-Gravenzande, Wateringen en De Lier zijn hier de suggesties voor ouderenwoongroepen in Westland besproken.

De informatiemiddag voor groepswonen in Naaldwijk was met een ruime dertig belangstellenden het drukst bezocht, zegt Terry van der Heide, directeur van het Centrum Groepswonen.

Jan-Marinus Propsma van de gemeente Westland laat weten dat Westland het initiatief toejuicht. Westland vergrijst. De sociale netwerken van ouderen worden vaak kleiner. Het risico in een isolement te raken, neemt toe, houdt Propsma de bezoekers voor. Het is een reden waarom de gemeente heil ziet in het groepswonen. “Groepswonen is goed voor aanspraak, je kunt wat voor elkaar betekenen.”

Andere reden waarom de gemeente positief tegenover het nieuwe woonconcept staat, is dat het de doorstroming op de woningmarkt bevordert. De kinderen van veel 60-, 70- en 80-plussers zijn de deur uit. Ouders blijven in grote woningen achter. Jongeren die al dan niet een gezin willen beginnen, kunnen vaak maar moeilijk een geschikte woning vinden. Dus op de vraag of er in het algemeen behoefte is aan ouderenwoonconcepten, antwoordt Propsma onomwonden ‘Ja’.

Scheltes en Olsthoorn zijn geïnteresseerd in de nieuwe woonvorm. Het sociaal karakter ervan spreekt hen aan. “Wij denken dat een woongroep voor ouderen eenzaamheid voorkomt,” zegt het stel. Daarbij willen ze over een paar jaar graag kleiner wonen. Dat is praktischer.

Belangrijk

Tijdens de bijeenkomst kunnen de bezoekers aangeven wat zij belangrijk en niet belangrijk vinden in een woongroep. Een gemeenschappelijke deler geeft het karakter van de groep weer. Zo kunnen de toekomstige bewoners bedenken of zij wel in de kern die zij als voorkeur hadden, willen wonen.

Stel dat iemand veel waarde hecht aan de sociale samenhang in een woongroep en zijn plaats van voorkeur om te wonen is Naaldwijk. Dan zal hij moeten bekijken of zijn woonwens overeenkomt met de woonplaats. Als de groep in Naaldwijk duurzaamheid als prioriteit heeft en zaken zoals zonnepanelen op het dak prioriteit geeft en de groep in Monster de sociale samenhang het belangrijkste vindt, dan past die persoon wellicht beter in de woongroep van Monster.

“In een woongroep is het belangrijk dat je dezelfde normen en waarden deelt. Daarom willen we weten wat je in een woongroep zoekt. Dus welke onderwerpen zijn belangrijk voor je als persoon. En hoe ver wil je daarin gaan? Wat is je ambitie?” legt Van der Heide uit.

Zelfredzaamheid

Frits Rijsemus van de Westlandse Seniorenraad weet dat er behoefte is aan groepswonen voor ouderen. De Seniorenraad wil het idee ondersteunen. De Wateringer is naar de bijeenkomst gekomen, omdat hij wil weten wat het nieuwe concept precies inhoudt. Na afloop is hij enthousiast. “Voorwaarde voor ouderenwoningen is wel dat ze in het centrum staan. Zo kan je zelf naar de winkels en blijf je zelfredzaam. Aan de rand vaan een dorp lukt dat niet.”

Het Centrum Groepswonen wilde deze maand een plenaire bijeenkomst houden voor alle belangstellenden. Door het coronavirus is die niet doorgegaan. Er wordt nog gezocht naar andere data voor de plenaire bijeenkomst. Terry van der Heide presenteert dan welke prioriteiten in de verschillende dorpskernen leven. Elke woongroep krijgt zo zijn karakter. “Mensen kunnen straks nog wisselen van groep.”

Van der Heide legt uit dat elke woongroep ‘koplopers’ krijgt. Deze bewoners in spé trekken het project. “Op zo’n manier ontwikkelt de groep zich,” legt ze uit.

Het Centrum Groepswonen zal zich steeds verder terugtrekken, totdat de woongroepen helemaal op eigen benen staan.

Locaties

Wanneer de zoektocht naar locaties precies begint, is nog onduidelijk. Tot voor de coronacrisis was het nog de opzet deze zomer te beginnen met zoeken.

“Voor er iets concreet staat, ben je een paar jaar verder,” zegt bouwkundige Kees Duijvestein van het Centrum Groepswonen. Maar zo lang wachten op concreet resultaat als de ouderenwoongroep aan de ‘s-Gravenzandseweg in Naaldwijk heeft gedaan, wil hij niet.

Duijvestein verwacht niet dat die geschiedenis zich zal herhalen. “De gemeente jaagt het proces deze keer aan.” Daarmee kan tijdswinst worden behaald, meent hij. “Daardoor hebben we niet pas over zeven of acht jaar resultaten.”

Maar het tempo is ook afhankelijk van de wensen van de mensen die de woongroep gaan vormen. Willen ze huren of willen ze kopen. Komt er een nieuw gebouw, wordt er op een project meegelift, trekt de groep in een bestaand gebouw? “De ruimte in Westland is schaars, maar er bestaan genoeg mogelijkheden,” aldus Duijvestein.

Bron: Westmedia


ANDER NIEUWS